Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zaradi dolgov

Dnevnik - Mojca Grušovnik: ... pod drobnogledom tudi Občina Štore 

Pohodniki so bili navdušeni, daje občina Štore odkupila Almin dom na Svetini in ga po petih letih propadanja znova odprla. Toda na finančnem ministrstvu niso niti malo navdušeni, saj je občina nova posojila najela brez njihovega soglasja.

ŠTORE. Ministrstvo za finance je občino Štore zaradi spornega zadolževanja prijavilo komisiji za preprečevanje korupcije, z njenimi protipravnimi in negospodarnimi zadolžitvami pa je seznanilo tudi računsko sodišče. Kaplja čez rob je bil nakup Alminega doma na Svetini, ki je že prej močno zadolženo občino pahnil prek zakonsko določenih meja zadolženosti.

»Ničesar ne obžalujemo. Če bi še enkrat odločali, bi Almin dom znova kupili, saj nas je stal samo 350.000 evrov, vreden pa je bistveno več«, pravi župan občine Štore Miran Jurkošek in dodaja, da je zelo zadovoljen, da je po petih letih propadanja v stečajni masi podjetja Hudournik objekt znova zaživel in postal privlačna turistična točka. Jurkošek je pojasnil, da so zadeve še odprte in da so predstavnikom ministrstva pojasnili, da občina vsako leto odplača več kot 300.000 evrov dolga iz obdobja nekdanjega župana Franca Jazbeca in da se po njihovem mnenju skupni dolg ni povečal. Še vedno je torej prepričan, da je občina naredila dobro potezo.

Prvič požgan, drugič porušen Zgodovina Alminega doma sega v leto 1938, ko je Nemec Eugen Himmer od domačina na vrhu Ramanc odkupil zemljišče in na njem zgradil hribovsko gostišče za imenitnejše goste.

Partizani Kozjanskega odreda so leta 1944 Himmerja likvidirali in leto kasneje gostišče požgali. Na istem mestu so delavci štorske železarne leta 1950 zgradili počitniški dom, ki je bil odprt enainštirideset let oziroma vse do podržavljenja. Kasneje, v času denacionalizacije, ga je upravljajo Planinsko društvo Štore, potem pa je vodstvo Slovenskih železarn počitniški dom na javni dražbi prodalo podjetju Hudournik. Lastnik podjetja Stanko Zakelšek, ki je bil v tistem obdobju na vrhuncu svoje podjetniške poti, je počitniški dom podrl in leta 2009 zgradil Almin dom, ki ima poleg restavracije in velike dvorane za večje družabne dogodke še okoli 70 sob. Almin dom je bil že takrat prepoznaven daleč naokoli. Posebej priljubljen je bil med pohodniki, saj le kakšen kilometer stran leži Svetina, ki je bila že dvakrat razglašena za najlepšo hribovsko vasico. Ker pa je podjetje Hudournik propadlo in šlo v stečaj, je leta 2009 stečajna upraviteljica dom zaprla.

Posojilo najeli tudi pri zasebnikih Večkrat ga je poskušala prodati na javnih dražbah, vendar se ni našel kupec, ki bi imel toliko pod palcem, da bi tvegal naložbo. Na prvi javni dražbi je bila namreč izklicna cena 1,5 milijona evrov. Po petih letih, ko je cena padla na 350.000 evrov, so štorski svetniki na hitro sklenili, da ga bo kupila kar občina. K nakupu jih je spodbudila novica, da naj bi se Zakelšek znova zanimal zanj in da bi ga menda rad kupil pod krinko nekega slamnatega podjetja. Ker pa je bila občina ravno zaradi njega in nekdanjega župana Jazbeca, ki mu je na lastno pest odobril poroštvo za najem posojil, še vedno močno zadolžena in so bili zaradi odplačevanja starih dolgov občani prikrajšani za marsikatero naložbo, so bili nekateri zaskrbljeni, ali je takšna odločitev res modra. Najeti je morala namreč nova posojila, kupnina pa je predstavljala kar 12 odstotkov občinskega proračuna.

Župan Jurkošek je bil prepričan, da se bo naložba dolgoročno obrestovala, in še zdaj pravi, daje prav, da ima občina s 4300 prebivalci vsaj en turistični objekt s prenočitvenimi zmogljivostmi. Toda v sektorju za financiranje lokalnih skupnosti na ministrstvu za finance so lani takoj po nakupu opozorili, da je občina ravnala nezakonito. Zadolžila se je namreč brez njihovega soglasja, presegla dovoljeni obseg dolga in povrhu vsega najela posojilo tudi pri zasebnikih. Likvidnostni kredit v višini 60.000 evrov je dobila pri javnem podjetju Vodovod-Kanalizacija, 200 tisočakov dolgoročnega posojila je po zelo visokih obrestnih merah najela pri NKD nepremičnine, 70.000 evrov prav tako likvidnostnega posojila pa pri delniški družbi Železar Štore. Po podatkih finančnega ministrstva so obveznosti občine dovoljeno kvoto zadolžitev že predlani presegale za 316.000, lani pa za 313.000 evrov, zato se nikakor ne bi smela dodatno zadolžiti. Problem je še večji, ker so na ministrstvu prepričani, da sta posla, ki jih je občina Štore sklenila z Železarjem Štore in NKD Nepremičninami zaradi kršenja zakona o javnih financah nična. Opozorili so še, da bi likvidnostno posojilo občina smela najeti samo pri državni zakladnici.

2,3 mio. €
DOLGA je občina Štore odplačala v zadnjih letih.
V prihodnjih štirih ali petih letih naj bi odplačala še približno 800.00 evrov dolga za izdana poroštva podjetju Hudournik, ki je šlo v stečaj.

Mojca Grušovnik 
 

02.06.2015 OBČINSKI DOLGOVI
Zaradi dolgov pod drobnogledom tudi občina Štore

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije