Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vedno na pravi poti

Novi tednik Celje: Konec tedna je bilo na Rakitni in Krimu slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje, ki je letos

... sovpadalo s 60. obletnico planinskih orientacijskih tekmovanj v Sloveniji. Prvo tovrstno tekmovanje je bilo maja 1955 v Zgornji Savinjski dolini. Dvodnevne preizkušnje, ki jo je v okviru I. zbora študentov planincev Jugoslavije organiziralo PD Univerze, se je udeležilo 17 ekip.

Na letošnjem tekmovanju, ki so ga pod okriljem Odbora za orientacijo Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije organizirala planinska društva Gorenjsko dolenjske lige, se je pomerilo 76 ekip iz vse Slovenije. Zelo dobro so se odrezale tudi skupine iz naše regije, ki so slavile kar v štirih kategorijah od enajstih in tako domov odnesle največ prvih mest. Med osnovnošolci od 7. do 9. razreda so državni prvaki postali člani Planinskega društva Nazarje, med družinami Sadnikovi iz Žalca, sicer Člani PD Polzela, in v manj zahtevni odprti kategoriji še člani PD Zabukovica ter v zahtevni odprti kategoriji člani PD Slivnica pri Celju.

V dveh dneh je orientacijsko znanje pokazalo približno 350 orientacistov iz sedmih področnih planinskih orientacijskih lig. Sobotne dnevne in nočne tekme so se udeležili le tekmovalci v petih najzahtevnejših kategorijah, na nedeljskem orientacijskem vrhuncu pa so se na Rakitni zbrali tudi tekmovalci vseh ostalih kategorij. Planinci so morali poleg odličnega znanja orientacije, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole in dodatnega gradiva o slovenskih mitih in legendah iz gorskega sveta, na progi pa so jih čakale še praktične naloge iz orientacije, planinskih vozlov, prve pomoči, varstva narave in poznavanja gorstev, kar je bilo vse prilagojeno zahtevnostni stopnji posamezne kategorije. ŠO

  28.05.2015

 
V družini Sadnik iz Žalca je gonilna sila mama Tanja Sadnik, sicer tudi mentorica mladih planincev v OŠ Polzela. Sadnikovi so redni udeleženci orientacijskih tekmovanj, na katerih vedno znova dosegajo odlične uspehe. Naziva državnih prvakov letos tako niso osvojili prvič.
Foto Manca Čujež

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije