Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.05.15

Skupino štirih tujih planincev ujela tema ...
Predviden razvoj vremena | Delo: Britanski planinci bivakirali pod Kredarico

Ob 21.13 je skupino štirih tujih planincev na poti iz Mojstrane proti Triglavu ujela tema. Posredovali so reševalci GRS Mojstrana in Bohinj. Danes ob 8.20 pa jim je na pomoč poletel tudi helikopter SV v spremstvu reševalne ekipe, ki jih po prepeljal v dolino.

Predviden razvoj vremena

V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Dež na obali bo zjutraj ponehal, v severovzhodnih krajih pa bo občasno še rahlo deževalo. Sredi dneva in popoldne se bodo v večjem delu Slovenije pojavljale krajevne plohe, za zahodu lahko tudi kakšna nevihta. Ponekod se bo dež zavlekel v večer. Predvsem v Prekmurju bo pihal zmeren veter severnih smeri. Do jutra se bo postopno zjasnilo, ponekod po kotlinah bo možna kratkotrajna megla.
V sredo bo večinoma sončno z nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. V hribovitem svetu popoldne ni izključena kakšna ploha. Pihal bo severni do severovzhodni veter.
V četrtek in petek bo pretežno jasno. Zjutraj bo sveže, čez dan pa postopno topleje.


Delo, 26.05.2015 09:15
Britanski planinci noč prebivakirali pod Kredarico

Mojstrana − Skupina štirih britanskih planincev, ki so stari 25, 29, 31 in 34 let, se je včeraj iz doline Vrat odpravila proti najvišjemu slovenskemu vrhu. Pri Studencu pod Begunjskim vrhom, ki se nahaja nekaj minut hoje od stičišča Tominškove poti in poti čez Prag, so na višini približno 2100 metrov obstali in na pomoč poklicala gorske reševalce. Od Studenca do Triglavskega doma na Kredarici, ki je odprt vse leto, je v letnih razmerah manj kot uro hoje.

Uprava za zaščito in reševanje je sicer sporočila, da je skupino na poti ujela tema, po besedah načelnika gorske reševalne službe Mojstrana Jožeta Martinjaka pa je skupini napredovanje preprečil novozapadli sneg. »Skupina je bila dobro opremljena, imeli so tudi potrebno opremo za bivakiranje. Noč so preživeli na višini 2100 metrov, kjer je približno pol metra novozapadlega snega, kar jim je onemogočalo napredovanje,« je za Delo povedal Martinjak.

Gorski reševalci iz Mojstrane in Bohinja so že včeraj takoj po prejemu obvestila odšli v reševalno akcijo. Že ponoči jim je uspelo priti do izmučenih tujcev, ki so jih oskrbeli in z njimi v snegu počakali do jutra. Po osmi uri zjutraj se je v reševalno akcijo vključil vojaški helikopter, ki je vse štiri planince prepeljal v dolino. »Dve dekleti sta malo podhlajeni, zdaj jih peljemo v bolnišnico na pregled in oskrbo,« je še povedal Martinjak.

26.05.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije