Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 28.05.15

ŠZL - Žiga Černe: Pohodi, kolo, cvetje ...

Festival alpskega cvetja v Bohinju
Projekt Slovenija hodi letos zajema enajst pohodniških festivalov, ki želijo spodbujati k hoji, ob tem pa spoznavanju zgodovine, narave, tradicij in kulinarike. Vanj sodi tudi že tradicionalni bohinjski festival divjih rožic, ki se je začel minuli konec tedna, dogodke v bogatem sporedu pa boste lahko obiskovali še do 7. junija. Med njimi bo tudi precej pohodniških: ta četrtek si boste recimo na severni obali Bohinjskega jezera ogledali debela drevesa in melišča, v petek vas čaka ogled bohinjskih perunik na Rudnici, v soboto se boste sprehodili po Stari rudni poti na jeseniškem koncu, se v nedeljo povzpeli na Vodnikov razglednik, do konca festivala pa imajo pripravljenih še vrsto drugih vodenih pohodov po bohinjskih planinah in dolinah. Informacije: www.bohinj.si/alpskocvetje.

Po alpskih dolinah s kolesom in peš
V Mojstrani ta konec tedna pripravljajo kar tri dni druženja na vikendu Alpske konvencije. V petek dopoldne bo v Slovenskem planinskem muzeju predstavitev projekta Planinske vasi v Sloveniji, v soboto ob desetih dopoldne se boste s kolesom zapeljali v Krmo ali pa se sprehodili do Pocarjeve domačije v dolini Radovne oziroma po poti Triglavske Bistrice v dolini Vrata (kolesarji se lahko pridružijo že na Jesenicah ali v Kranjski Gori). Pred muzejem v Mojstrani bodo potekale predstavitve na stojnicah, za otroke pa pripravljajo delavnice na temo Aljaževega stolpa. Svoje plezalne sposobnosti boste preizkusili na plezalnem stolpu in si ogledali uprizoritev reševalne akcije gorskih reševalcev Društva GRS Mojstrana. 31. maja bo še pohod z Dovjega na Dovško Babo. Informacije: 08 380 67 30, www.planinskimuzej.si.

Pomlad v prleških goricah
Pisan vinorodni in sadjarski okoliš se obeta na sobotnem pohodu po Jeruzalemu, kjer vam bodo predstavili Prlekijo z njenimi znamenitostmi, vini in domačo hrano. Pohod bo obogaten s kulturnim programom, različnimi ljudskimi pevci in godci ter folkloro. Dan odprtih kleti in veselih ljudi se bo ob 8.30 začel v Kulturno-športnem centru Zavirje v Razkrižju (pri Ivanovem izviru), po krajšem kulturnem programu pa se bodo na poti, druga za drugo vrstile odprte vinogradniške, sadjarske in izletniške kmetije. Na začetek se boste vrnili šele ob petih popoldne, ko se boste po malici lahko ob glasbi tudi zavrteli. Informacije: 041 878 448, www.razkrizje.si.

Bosonogi po Brdih
Že res, da nas obutev ščiti pred poškodbami, mrazom…, daj pa kdaj pa se lahko tudi sezujemo in stopalom privoščimo nekaj naravne masaže na travi ali pesku. Teden dni pred osrednjim (beri obutim) pohodom Od češnje do češnje v Goriških Brdih, pa prav tam, med češnjami in vinogradi, pripravljajo pohod bosih. Sobotno izhodišče bo na Gradu Dobrovo, po krajšem predavanju o učinkovitostih bosonoge hoje ob devetih, pa bo sledil pohod po krajši (pet kilometrov oziroma dve uri hoje) in daljši trasi (dolžina šest kilometrov), ki bosta stopalom kar se da prijazni. Zaključek bo na briški tržnici, ob glasbi na dvorišču gradu. Informacije: 05 395 95 95, www.bosanoga.si.

Kulinarični pohod istrskih dobrot
Človek je ustvarjen za gibanje, zato zmerno in redno ukvarjanje z rekreacijo pomeni ključen del našega fizičnega in duševnega zdravja. Zavedajte se tega in bodite telesno aktivni vsak dan, tudi na 31. maj, svetovni dan športa, ko se boste lahko udeležili pohoda med Lucijo in Strunjanom, vmes pa prehodili dvanajst slikovitih in razgibanih, a lahkih kilometrov. Start bo ob parkirišču pred Marino Portorož v Luciji med 9. in 11. uro, hodili pa boste mimo vinogradov, nasadov kakijev, sivke in solin, gojišča školjk… ter od stojnice do stojnice in poskušali istrske dobrote. Tik pred ciljem si boste morda privoščili še postanek v centru Strunjana, kjer bo potekal praznik artičok. Da pa boste tudi doma mislili na okuse Istre, bo vsak pohodnik v trajno last prejel steklenico malvazije, vrečko soli in porcijo bobičev. Informacije: 041 724 262, www.skid.si.

Voden pohod od Ravbarja do Erazma
Za dober odziv rekreativcev na dogodke nemalokrat niso dovolj le lepa narava, odlična postrežba in kilometri ali ure sprostitve. Tudi zgodba, ki se morda skriva v ozadju, je zelo in vedno bolj pomembna. In tale je zagotovo prava. Govori o Erazmu Predjamskemu in njegovem krvniku Gašperju Ravbarju. Pa je ne bi ponavljali, vsaj ne njen zadnji del, ki ga bolj ali manj poznate. To nedeljo pa se boste imeli priložnost sprehoditi od enega izmed (ostankov) gradov, ki so bili v lasti kranjske (morda celo karantanske) plemiške rodbine Ravbar, ki je stal nad sotesko reke Unice pri Planini, do cilja pri znamenitem Predjamskem gradu. Začetek bo torej pri gradu Hošperk, odhod od tam pa ob 8. uri. Ogledali si boste še stoječ Ravbarjev stolp in se do cilja v šestih urah se povzpeli čez Planinsko goro, Grmado, Lipovec in Sv. Lovrenc. Vmes bo poskrbljeno za malico in potešitev žeje. Tudi v Predjami bo organizirana malica, poskrbeli pa bodo še za vrnitev. Informacije: 031 838 644, www.postojna.si.

BREZPLAČNA objava podatkov o vadbeni ponudbi
Če že prepričanim rekreativcem dogodki pomenijo le nekakšno preizkušanje pripravljenosti in odkrivanje novih sposobnosti lastnega telesa (da o drugih pozitivnih učinkih rekreacije ne govorimo), je redno ukvarjanje s športom in drugimi gibalnimi dejavnostmi osnova za vsakogar. Tudi za manj aktivne in celo neaktivne. Pridobivanje kondicije (moči, gibljivosti, vzdržljivosti…) in samozavesti ter izgubljanje odvečnih kilogramov lahko dosežemo z redno telesno dejavnostjo. Te je na voljo precej, a je informacijsko zelo razpršena. Olimpijski komite Slovenije organizatorje spodbuja, da jo sporočijo ali vpišejo na skupno spletno mesto. Kaj potrebujejo za vpis? Naziv organizatorja, naziv vadbe, športna panoga, vadbena sezona, kraj vadbe, objekt izvajanja programa in naslov objekta, lokalna skupnost, kjer se vadba izvaja (četrtna, krajevna, vaška), spletna stran vadbe, e-pošta vadbe, telefon za informacije o vadbi, facebook stran vadbe, ciljna skupina (lahko jih je več). Urniki niso pomembni! Sporočite programe vadb za vse starostne skupine in sposobnosti, preventivne in kurativne, tudi za osebe s posebnimi potrebami in za vse cenovne razrede... In povejte naprej! Informacije: www.infosport.si, www.rekreacija.si, www.facebook.com/rekreacija, www.facebook.com/telovadbaslo.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije