Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Julijske Alpe

Mladika - Ciril Velkovrh: Lang Helmut, Julijske Alpe. 53 izbranih pogledov in planinskih tur. 1. izdaja Ljubljana, Mladinska knjiga, 2014. 196 strani, fotografije.

Med slovenskimi knjigami je mnogo popotniških vodnikov, zelo veliko pa je med njimi planinskih vodnikov po naših prelepih gorah. Nad našimi gorami, ki sodijo med najlepše na svetu, so navdušeni tudi tuji turisti, predvsem pa planinci, ki živijo v sosednjih pokrajinah. Tako se je Helmut Lang s beljaške podružnice Avstrijske planinske zveze zavezal in tudi pripravil planinski vodnik po Karavankah, ki ležijo na mejnem grebenu med obema državama, ter vodnik po Julijskih Alpah, ki ležijo na vzhodni in zahodni strani slovensko-italijanske državne meje.

Za nas je zanimiva predvsem druga knjiga, ki opisuje kraje, po katerih so se odvijali srditi boji soške fronte v drugi svetovni vojni, ki seje pričela natanko pred 100 leti. Spomini na te žalostne dogodke so opisani v mnogih spominskih delih udeležencev in nekaterih slovenskih pisateljev, ostanke iz tistih časov pa še vedno lahko najdemo na prizoriščih po planinskih poteh. Ceste, ki so jih gradili za dovažanje vojaškega materiala in hrane - mulatjere, so nam ostale za prijete planinske pohode in obiske naših gora.

Priročnik pričenja z opisi planinskih poti v Zahodnih Julijskih Alpah. Prvo nas vodi na Montaž, Viš, Špik nato na Strmo peč, Poldnašnjo špico, Svete Višarje - romarski kraj treh sosednjih narodov ter okoliške vrhove. Nadaljuje z opisi poti na mejnem Kaninu ter obišče še Žrd z množico kraških jam, Skutnik, Kobariški Stol in Matajur s kapelo na vrhu in z astronomskim observatorijem na pobočju. V okolici Trente se lahko povzpnemo na Mangart, Mojstrovko, Svinjak in Krn ter si ogledamo izvir Soče s spomenikom Juliusa Kuyja in Juliano - Alpski botanični vrt, slikovite doline Remšendol, Bavšice in Bele, slapove v okolici Bovca, Belopeška jezera, trdnjavo Kluže itd. V triglavski skupini pa obiščemo Martuljkove slapove, dolino Zadnjice in dolino Triglavskih jezer ter se povzpnemo na Stenar, Kanjavec, Viševnik, Debelo peč in seveda na Kredarico in Triglav. V Spodnjih Bohinjskih gorah pa so lažje poti na Bogatin nad Komno, Pršivec in Vogel nad Bohinjskim jezerom ter Črno prst s cvetličnim čudežem v naravi. V Cerkljansko-Škofjeloškem hribovju pa nas čakajo še trije lepotci: Porezen, Blegoš in Ratitovec s Soriško planino.

V priročniku so natisnjene tudi lepe fotografije gora in cvetja ter dodani zemljevidi z vrisanimi potmi.

Ciril Velkovrh 

 

Mladika, Trst, 2015, št. 4

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije