Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Proslava skladatelja Jakoba Aljaža

Jutro: Glasbena Matica ljubljanska počasti tvojega častnega člana, triglavskega župnika in slovenskega skladatelja Jakoba Aljaža z dvema spominskima prireditvama.

Najprej bo v petek 10. t m. ob 20. v Filharmonični dvorani Aljaževa akademija. Spominski govor o zaslužnem možu bo imel njegov najboljši prijatelj, znani planinski pisatelj profesor Janko Mlakar. Ostali spored akademije je naslednji: Orkestralno društvo Glasbene Matice bo izvajalo prvič Škerjančevo najnovejše delo za godalni orkester, in sicer preludij in fugo na znano Hajdrihovo davorijo »Buči, buči morje Adrijansko«. Skladba je napisana z veliko rutino, kakor jo ima pri nas le skladatelj in dirigent Lucijan Marija Škerjanc. Porabljeni so vsi znani in priljubljeni motivi mogočne naše davorije. Zatem zaigra orkester ljubko Šantlovo skladbo »Belokrajinsko serenado«, ki obsega tri stavke, in sicer »Igraj kolo«, »Al je trden ta vaš most«, »Zbirajmo fantiče«. Na akademiji bo sodeloval dalje znani Slovenski vokalni kvintet, ki nam zapoje Aljaževe »Občutke« z baritonskim solo. To je eden najboljših Aljaževih moških zborov. Pred 30 leti je izvajal ta zbor z nemškim besedilom neki nemški zbor in dosegel na pevskem tekmovanju v Dresdenu z njim prvo nagrado. Poleg tega nam zapoje kvartet še Aljažev zbor »Dneva nam pripelji žar«. Mešani zbor Glasbene Matice ljubljanske pa zapoje tri Aljaževe zbore, in sicer »Ujetega ptiča tožbo«, »Siroto « in »Oj zbogom ti planinski svet«, moški zbor pa tri: znano, izredno učinkovito »Na bregu«, globoko občuteno »Divno noč« in pa skoro ponarodeli Aljažev zbor »Oj Triglav«. To je brez dvoma najbolj popularna Aljaževa skladba.
Vstopnice za Aljaževo akademijo so v prodaji v knjigarni Glasbene Matice: sedeži po 10, stojišča pa po 5 Din.

V nedeljo 12 t m. se odkrije spominska reliefna plošča na Šmarni gori. Relief je izdelal akademični kipar Tone Kralj, vlila pa ga je ljubljanska tvrdka JUGOLUTZ v svoji sloveči mali livarni kovin in umetnin, ki jo vodi g. Sušnik v Šiški. Delo je v vsakem pogledu izredno posrečeno in lahko trdimo, da v naši domovini še ni vzidane tako lepe, umetniško dovršene spominske plošče.

Spored šmarnogorske prireditve je naslednji: Ob 9. dopoldne bo slovesno pritrkavanje, ob 10. bo bral sveto mašo stolni dekan in skladatelj dr. Frančišek Kimovec, ki bo imel tudi svečanosti primeren govor. Pri maši bosta pela moški in mešani zbor Glasbene Matice. Ob 11. dopoldne bo odkril predsednik Glasbene Matice g. dr. Vladimir Ravnihar spominsko ploščo, nato pa bodo sledili cerkveni blagoslov in govori raznih zastopnikov, zlasti Slovenskega planinskega društva, Aljaževega kluba in »Skale«. Zatem bo prevzel vodiški župnik g. Janc ploščo v varstvo. Po slovesnem blagoslovljenju bo na prostoru okoli cerkve koncert Aljaževih zborov, pri katerem nastopijo Prosvetno društvo iz Gornjih Pirnič, Slovenski vokalni kvintet in zbor Glasbene Matice ljubljanske. Ob 14. bo sestop s Šmarne gore proti Zavrhu, kjer obiščemo rojstni dom Jakoba Aljaža, to je hišo št. 2 Za Vrhom. Odtam je samo četrt ure na postajo Medno ali pa dobre četrt ure do Broda, odnosno malo več kakor pol ure do tramvaja v Št. Vidu. Glasbena Matica vabi častilce pokojnega triglavskega župnika na akademijo v Ljubljani in k odkritju na Šmarni gori. Napis na plošči se glasi: Triglavski župnik, ljubil si višine, po njih si romal, molil, pesmi pel, premnogo src za njih lepoto vnel, zdaj ti hvaležne hranijo spomine. Besede je na željo Glasbene Matice napisal naš Oton Župančič. Plošča bo razstavljena še danes in jutri v poslopju Filharmonične družbe.

Jutro, 5. maj 1935

05.05.1935

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije