Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 29.04.15

Nedeljski dnevnik: Potresi v Sloveniji (2)

Sobotni potres v Nepalu z magnitudo 7,8 je po zadnjih podatkih zahteval več kot 4000 žrtev in več kot 7500 poškodovanih, gmotna škoda pa je ogromna. Minuli teden smo bili v pisanju o potresih aktualni, je pa res, da ti svet stresajo ves čas. Poglejmo še nekatere močnejše potrese v Sloveniji, saj smo pregled končali z ljubljanskim leta 1895.
Potres v Brežicah leta 1917 je prizadel Krško-brežiško kotlino in Gorjance ter je dosegel Vlil. stopnjo (EMS) z magnitudo 5,7 Magnituda potresa v Ilirski Bistrici (1956) je bila 5,1 (VII. EMS), poškodovanih je bilo okoli 60 odstotkov stavb.
Potres v širši okolici Litije (1963) je imel magnitudo 4,9 (VII. EMS). V Litiji in Šmartnem je bila poškodovana
več kot polovica stavb. Potres na Kozjanskem leta 1974 je močno prizadel to pokrajino in slabo potresno odporne skromne hiše. Njegova magnituda je bila 5,1 (VII. in VIII. EMS). Na širšem območju Šmarja pri Jelšah in Šentjurja je bilo poškodovanih okoli 5300 stavb, več kot 1000 so jih morali porušiti. Središče potresa v Posočju leta 1976 je bilo v Furlaniji, najmočnejša sunka maja in septembra pa sta imela magnitudi 6,5 oziroma 6,1. Skupno je bilo v potresu poškodovanih okoli 12.000 stavb, skupni učinki obeh serij potresov so v Breginjskem kotu dosegli IX. stopnjo, v drugih delih Posočja in v delih Bohinjskega kota pa VIII. stopnjo. Leta 1982 so se močneje stresla tla v Savinjski dolini, ker pa je bilo žarišče zelo plitvo (okoli 4 km), so bili učinki na površini, čeprav na razmeroma majhnem območju, večji.
Ponovni močnejši potres v Ilirski Bistrici (1995) je bil sestavljen iz dveh močnejših sunkov z magnitudo 4,4 (VI. EMS) in 4,7 (VI. EMS), povzročila sta manjše poškodbe.
Magnituda potresa v zgornjem Posočju leta 1998 je bila 5,6 (med VII. in VIII. EMS). Povzročil je veliko gmotne škode na objektih in tudi številne spremembe v naravi s skalnatimi podori. V potresu je bilo poškodovanih več kot 4000 objektov. Posočje se je streslo tudi julija 2004 z magnitudo 4,9 (med VI. in VII. EMS).

Biovreme
Vremenski vpliv bo s četrtka na petek vse bolj obremenilen, potem bo sledila krajša oslabitev vpliva, obdobje spremenljivega vremena pa bo pomenilo tudi obdobje spremenljivega počutja.

Napoved v besedi
V četrtek bo večinoma sončno, proti večeru se bo pooblačilo in začelo rahlo deževati. V petek bo oblačno in deževno, dež bo popoldne ponehal. V soboto in nedeljo bo večinoma suho, nato bo sledilo obdobje bolj spremenljivega vremena z občasnimi padavinami. Nekoliko se bo segrelo.

29.04.2015
Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije