Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorski kolesarji brez pohorskih stez

Vecer.com, Maribor - Andreja Kutin Lednik: Bike park Pohorje je še vedno zaprt  Večer, 30.04.2015


Bike park Pohorje, ki je v zadnjih letih postal izredno priljubljen med domačimi in tujimi ljubitelji adrenalinskih spustov po dveh kolesih, je še vedno zaprt. Pri Marpromu so danes potrdili informacije, da bodo skušali letos pridobiti dovoljenja vsaj za eno progo v parku, do naslednjega leta pa naj bi ponovno zaživel cel park. Kdaj in kako, še ni jasno, predvsem zaradi nove zakonodaje, pravi Nataša Šeneker z Marproma, tudi mestna svetnica na Listi Andreja Fištravca. Novi predpisi namreč predvidevajo strožje pogoje za legalizacijo kolesarskih prog v naravi, med drugim tudi spremembo občinskega prostorskega načrta in še soglasja vseh lastnikov zemljišč, po katerih tečejo proge.

Potem ko so interes za nadaljnje upravljanje bike parka, kot smo že pisali, izrazili dosedanji skrbniki parka z Iztokom Kvasom in Iztokom Tomšičem na čelu, do sodelovanja ni prišlo. Pri Marpromu pravijo, da zato, ker se nihče ni želel lotiti papirologije, ki je potrebna za legalizacijo parka, pa tudi zaradi "nagajanj med akterji". Verjetno bo držalo slednje, saj je Tomšič za Večer že konec marca dejal, da ima njihova skupina zbrana že vsa soglasja ter da čakajo le še dovoljenje mariborske občine in stečajnega upravitelja, pa bi lahko znova zagnali park.

Andreja Kutin Lednik


Večer, 30.04.2015:  Gorski kolesarji se selijo v Kranjsko Goro

Večer, Maribor - Andreja Kutin Lednik: Pohorski kolesarski park po najboljšem scenariju z eno progo v drugi polovici sezone

Bike Park Pohorje, ki je v zadnjih letih postal izredno priljubljen med domačimi in tujimi ljubitelji adrenalinskih spustov po dveh kolesih, je še vedno zaprt, zakoličena je tudi usoda evropskega pokala v gorskem kolesarstvu, ki je vsako leto maja pod Pohorje privabil množico adrenalinskih navdušencev. Organizator seli tekmovanje v Kranjsko Goro tudi zaradi neurejenih razmer pod Pohorjem. Iztok Kvas, organizator dogodka: "Odločitev je padla pred kratkim, zato še ne vem, kako bodo na selitev reagirali tekmovalci. Zagotovo pa je naš interes vrniti tekmovanje pod Pohorje."

Brez papirjev in dovoljenj
Pri Marpromu so danes potrdili informacije, da bodo skušali letos pridobiti dovoljenja vsaj za eno progo v parku, do naslednjega leta pa naj bi ponovno zaživel cel park. Kdaj in kako, še ni jasno, predvsem zaradi nove zakonodaje na tem področju, pravi Nataša Šeneker iz Marproma, sicer mestna svetnica na Listi župana Andreja Fištravca: "Vemo, da je bil doslej večji del prihodkov poleti iz naslova kolesarstva, čeprav vemo tudi to, da kolesarstvo ni samo bike park, temveč tudi rekreativno kolesarstvo. A večji delež prihaja iz gorskega kolesarstva. Zato ima Marprom interes, da park deluje, saj se s tem poveča obisk gondole. Ne glede na to, kdo ga upravlja."
Zakaj se Marprom sploh loteva zaganjanja kolesarskega parka? V začetku je namreč kazalo, da interesa za to dejavnost mariborski avtobusni prevoznik in žičničar nima, ampak da bodo to dejavnost prepustili sedanjim organizatorjem gorskokolesarskih dejavnosti. "Na začetku smo interes izkazali, nato pa se je pojavilo nekaj posameznikov. Glede na to, da imajo izkušnje in reference, smo menili, naj park upravlja kdo od ljudi, ki so se s tem ukvarjali doslej. Nato je očitno nastal spor oziroma nagajanja med posamezniki - do faze, ko se je ugotovilo, da uradnih papirjev za upravljanje ni. Takrat smo mi pristopili k legalizaciji parka, če ne drugače, za naslednjo sezono," o reševanju sezone pravi Šenekerjeva. Kvas pa, da o sporih ne ve ničesar in da je glavni problem v dokumentaciji. Podobno pravi tudi Iztok Tomšič, prav tako nekdanji sodelavec: "Več bomo vedeli, ko bodo papirji." A prav Tomšič je za Večer že konec marca, po tem, ko so mestni svetniki kolesarjem potrdili znižane cene vozovnic za gondolo, dejal, da ima njihova skupina zbrana že vsa soglasja ter da čakajo le še na dovoljenje mariborske občine in stečajnega upravitelja, pa bi lahko znova zagnali park.

Znova pohorjet
Zagotovo je legalizacija parka po sedanji zakonodaji (zakon o ohranjanju narave) zamuden proces. Gre za spremembo občinskega prostorskega načrta, kar predvideva stroške za pripravo načrtov. Treba je izdelati elaborat in idejni projekt, pridobiti soglasja lastnikov vseh zemljišč, zavoda za gozdove, zavoda za varstvo narave ... Kdaj bo torej park spet legalno prevozen? "Ker vemo, kako tečejo birokratski postopki v Sloveniji, ne upamo reči, kdaj bi se to lahko zgodilo. Ker se tudi nihče od teh, ki so imeli interes, ni spustil v to početje, smo obudili idejo. Za sedaj skušamo najti način skupaj z občino, da bi vsaj to sezono zagotovili vsaj delno delovanje kolesarskega parka," pravi Šenekerjeva. Tako bi v najboljšem primeru ena kolesarska proga lahko zaživela v drugi polovici sezone.
Medtem pa mariborski zavod za turizem vabi med prvomajskimi počitnicami prav na Pohorje. Zaradi pomanjkanja gorskih kolesarjev Janja Viher, direktorica zavoda, ne pričakuje večje neposredne škode: "Gostje, ki obiskujejo Bike park, so obiskovalci, ki so dejansko obiskovalci bike parka in ne mesta. Ne koristijo ponudbe mesta, ampak so zgolj na lokaciji samega parka in v neposredni bližini. Obiskovalci tudi v glavnini ne prenočijo v mestu ali okolici, izjemoma koristijo bližnji kamp, ki je deloval v sklopu parka, ali manj oziroma skorajda ne sosednji sodobno urejeni kamp Kekec." V povprečju je blatno-leseno adrenalinsko stezo letno obiskalo 14.000 kolesarjev.
Bosta pa znova zaživela adrenalinski park na Pohorju (a le delno) in pohorjet, ki ju bo upravljala Martura, hčerinsko podjetje Marproma, obe adrenalinski izkušnji pa naj bi se odprli šele po 6. maju. Moči pa so združili pohorski gostinci, ki z Marpromom za 14 evrov ponujajo paket, ki vključuje vozovnico in kosilo v izbranem gostišču, hotelu ali koči.

Andreja Kutin Lednik

 

Vecer.si 29.04.2015


Foto: Andrej Petelinšek

 Vecer.si 30.04.2015

 

Maribor letos brez downhill zgodbe in adrenalinskega prvenstva. Pohorje za sedaj ponuja le pohodništvo. (Andrej Petelinšek)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije