Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.04.15

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V torek bo oblačno, občasno bo deževalo. Popoldne bo pihal severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.
V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ponekod bo dopoldne še pihal severni veter, na Primorskem šibka burja.
V četrtek bo delno jasno. Proti večeru se bo na zahodu pooblačilo in začelo rahlo deževati. V noči na petek bo dež zajel večji del države.
V petek bo pretežno oblačno, ponekod bo občasno deževalo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se je v prejšnjih dneh novi sneg hitro preobražal. Na soncu je sneg kopnel, v visokih legah se je ojužil in ponoči pomrznil. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 2700 metrov.
V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 160 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 10 cm. Drugod po naših gorah je snega manj. Omembe vredna snežna odeja sega večinoma do nadmorske višine okoli 1500 metrov, v prisojah pa precej višje. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena, le ponekod v senčnih legah visokogorja, je še nekaj slabše preobraženega snega. Ob morebitnem sončnem vremenu se čez dan tudi v visokogorju sneg ojuži in zmehča, ponoči pa pomrzne.

V ponedeljek bo predvsem v zahodnih Julijcih in zahodnih Karavankah nad okoli 2000 metri nadmorske višine občasno snežilo. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje, nad okoli 2000 metri pa večinoma 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je sicer večinoma stabilna, a zaradi padavin se v zahodnih Julijcih tveganje počasi povečuje. Večje tveganje je v visokogorju, nižje je snega premalo. Tveganje je razmeroma majhno. Spontanega plazenja ne pričakujejo. Plaz lahko sprožite na redkih strmih pobočjih visokogorja in predvsem ob večji dodatni obremenitvi. V ponedeljek bo v vzhodnem delu naših gora dokaj sončno in suho. Drugod bo oblačno in megleno z občasnimi padavinami, ki bodo izrazitejše predvsem v zgornjem Posočju. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2000 metrov. V Julijskih Alpah ter zahodnih Karavankah bo do noči zapadlo od 5 do okoli 30 cm snega, največ na Bovškem. Pihal bo zmeren jugozahodnik.
V torek bo oblačno in megleno s padavinami. Meja sneženja se bo nekoliko znižala in bo med 1800 in 1900 metri nad morjem. V večjem delu naših gora padavin ne bo veliko, tako da predvidevajo v torek le nekaj centimetrov novega snega. Popoldne bodo padavine ponehale, zapihal bo okrepljen severni veter. Ohladilo se bo, ledišče se bo spustilo do nadmorske višine okoli 1600 metrov. V noči na sredo se bo zjasnilo, nato bo v sredo in četrtek prevladovalo sončno in nekoliko toplejše vreme, v četrtek popoldne pa se bo na zahodu začelo oblačiti in proti večeru bodo v Julijcih in v predgorju že prve padavine. Pihal bo jugozahodnik. Novi sneg bo predvsem na Bovškem v ponedeljek do noči povečal tveganje pred snežnimi plazovi na 3. stopnjo, ki bo veljala tudi v torek. predvsem bo nevaren novi sneg, ki se bo plazil s strmih pobočij. Nevarna bodo tudi območja z napihanim snegom, ki bodo potencialno nestabilna. Drugod v naših gorah večjih sprememb ne bo, ker je predvidena premajhna količina padavin. Nižje bo sneg kopnel, deloma tudi zaradi dežja. V noči na sredo bo sneg pomrznil, v visokogorju pa bo ostal rahel, severni veter ga bo spihal v zamete.
V sredo bo v visokogorju zahodne polovice Julijcev tveganje še povečano, a čez dan se bo novi sneg zaradi sončnega vremena hitro sesedal in preobražal. Tveganje se bo zmanjševalo.

28.04.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije