Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 30.04.15

ŠZL - Žiga Černe: Praznični pohodi ...

Okoli Kobjeglave
Štirje zaporedni prosti dnevi, primerni tudi za rekreativni oddih, se večini obetajo ob koncu prihajajočega tedna. Še pred vstopom v nov mesec poskrbite za pospešen srčni utrip in kakšno kapljico zdravilnega znoja in si v četrtek, 30. aprila privoščite večerni sprehod na enega izmed kresovanj. Krašovcem se takrat pridružite na dve in pol ure trajajočem nezahtevnem izletu, ko se boste sprehodili po še bujno zelenih in dišečih kraških travnikih, pašnih in gozdičkih, si oddahnili ob kakšnem kalu, pastirski hiški in se okrepčali s kozarčkom kraškega terana ali kraške vode. Začetek bo ob 19. uri izpred dvorane v Kobjeglavi, pot pa boste že v mraku, okrog 22. ure, zaključili v Kobjeglavi, kjer boste pomagali prižgati kres in se ob sadju, pecivu, siru in teranu družili še pozno v noč. Informacije: 040 277 337.

Prvomajski pohod v jamo pod Babjim zobom
Severozahodni rob Jelovice, ki se spušča proti Bohinjski Beli, se zaključuje z Babjim zobom. Pod skalnim osamelcem se skriva okoli tristo metrov dolga kapniška jama, tradicijo ogledov od 70. let 19. stoletja naprej pa nadaljuje Društvo za raziskovanje jam Bled, ki je jamo zaščitilo in uredilo poti ter električno razsvetljavo v jami. Z njimi jo obiščete lahko tudi na prvega maja dopoldne, ob vsaki polni uri, med 9.00 in 15. uro. Vodenje po jami poteka približno eno uro, skupaj z dostopom, počitkom, ogledom in sestopom pa izlet traja približno tri ure in pol. Izhodišče je v vasi Kupljenik. Informacije: 041 678 401, www.dzrjbled.com.

Spomladanski boškarinov pohod
Celodnevni pohodni izlet z različnimi pokušinami in postanki pri domačinih v slovenski Istri vas čaka v soboto, 2. maja. Cilj bo iskanje sledi avtohtone istrske pasme goveda, ki je najbolj prepoznavna po volu – boškarinu, ki so ga po izumrtju ponovno naselili. Obujte torej pohodne čevlje in se izpred turističnega centra v Padni, ob 9. uri odpravite na potep med idilične vasice, ki se skrivajo daleč stran od vsakdanjega vrveža. Po pohodu ste vabljeni na istrski praznik v Padno. Tura z vsemi postanki traja od pet do šest ur. Informacije: 031 337 339, www.autentica.si.

Pohod skozi Zalo
Krožno pot skozi starodavno Zalo, v katero je zahajal in tam lovil divjega petelina že dr. Ivan Tavčar, spoznajte na pohodu na prvo majsko soboto. Odhod bo ob 9. uri s kmetije pr' Bukovc na Žirovskem Vrhu, na tri- do štiri-urni panoramski poti pa boste imeli priložnost videti in slišati igrane prizore iz Tavčarjeve novele V Zali. Med potjo vas bodo pogostili na domačijah, videli pa boste velika mravljišča, čebelnjak in obiskali tesarja, ki izdeluje lesene žlebove. Pot je lahka in primerna tudi za družine s šolskimi otroki. Informacije: 031 693 731, www.tdzirovskivrh.si.

Posavski festival tematskih poti
Z mesecem majem se začenja kar dvomesečno druženje na tematskih pohodnih, kolesarskih, veslaških in konjeniških poteh, ki bo vključeval skupno kar petintrideset tur po posavskih dolinah rek, gradov in gostoljubnosti. Začenjajo 3. maja z Uskoško potjo v Kostanjevici na Krki. Gre za obmejno tematsko turistično pot, ki predstavlja soočenje z Uskoki, ki so se na te predele v 16. stoletju zatekli iz področij Bosne in Dalmacije, iščoč zavetje pred osmanskimi vojaškimi enotami. Odhod bo ob 10. uri od cerkve Sv. Mohorja nad vasico Oštrc, zmerne in razgledne hoje pa bo za okoli tri ure. Informacije: 031 613 519, www.visitkrsko.com, www.kstm.si, www.ktrc.si in www.discoverbrezice.com.

Pohod ob žici
Ljubljanska Pot spominov in tovarištva v sodobnejšem času ostaja spomenik in opomnik naše polpretekle zgodovine, vseeno pa ima vse pomembnejšo rekreativno vlogo. Na njej vsako leto poteka tudi najbolj množičen rekreativni dogodek pri nas in verjetno še daleč naokoli. Predvsem v zadnjem desetletju se število rekreativcev in rekreativk, ki se odločijo bodisi za pohod ali tek trojk, vsako leto povečuje. Letošnji dogodek bo 9. maja, kar pomeni, da je je tako rekoč pred vrati. Že zdaj so k brezplačni prijavi na Tek trojk vabljeni predvsem rekreativni tekači in tekačice (rok za prijavo je 30. april), za pohodnike pa predprijava ni potrebna. Informacije: www.pohod.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo seRazgibajmo se - 30.04.15

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije