Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Vremenski kotiček - 22.04.15

22.04.2015
Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

petek, 24. april 2015, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 566

Nedeljski dnevnik: Večji potresi na slovenskem ozemlju

Letos je bilo v Sloveniji že skoraj 300 potresov, ki so jih zaznali seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic. Vse to priča, da se tla ves čas tresejo. 14. aprila je minilo 120 let od ljubljanskega potresa, ki je popolnoma spremenil videz prestolnice, najprej s porušitvijo številnih stavb, potem pa z obsežno popotresno obnovo. Po njem so se uveljavili prvi tehnični predpisi, ki so delno že vključevali napotke za protipotresno gradnjo, ki je praktično edina in najmočnejša obramba pred potresi.

Slovenska mreža potresnih opazovalnic obsega 26 opazovalnic, njihova postavitev je bila končana leta 2006. Vključene so v računalniško omrežje državnih organov, podatki pa se avtomatsko prenašajo v središče za obdelavo v Ljubljani V zgodovini je bilo na našem ozemlju več velikih potresov, navedli bomo nekatere močnejše. Del jih bomo v naši rubriki spoznali danes, del pa naslednji teden.

Prvi na našem seznamu je veliki koroški potres iz leta 1348, ki je prizadel tudi Kranjsko. Največ škode je povzročil na območju Beljaka in v severovzhodni Italiji. Ocenjen je z X. stopnjo po EMS, umrlo pa je od 20.000 do 40.000 ljudi, zato velja za najmočnejši potres v zgodovini Evrope.

Potres na Idrijskem leta 1511 je skoraj popolnoma porušil Idrijo in velik del okoliških vasi, zato velja za najmočnejši potres na našem ozemlju. Potres je porušil grad v Škofji Loki, močno je poškodoval blejski in ljubljanski grad, v Ljubljani tudi Križanke in še nekatere druge stavbe. Po lestvici MSK je potres dosegel X. stopnjo z magnitudo 7,90. Na širšem območju, tudi v Furlaniji (prvi sunek je imel žarišče na Idrijskem, drugi v Furlaniji), je umrlo od 12.000 do 15.000 ljudi, samo na Idrijskem okoli 3000. Naslednji je bil potres v Ljubljani leta 1995 z magnitudo 6,1, po učinkih se uvršča med VIII. in IX. stopnjo po EMS. Potresni sunek je zajel veliko območje, največje poškodbe pa so nastale v premeru 18 kilometrov - od Iga do Vodic. V Ljubljani naj bi pod ruševinami umrlo sedem ljudi, v Vodicah pa je zasulo tri otroke.
 

eXTReMe Tracker