Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Čilu

Slovenske novice: ... izbruhnil vulkan, zavladala je panika ...

Oblasti so odredile evakuacijo prebivalcev v 20-kilometrskem radiju okrog vulkana.

SANTIAGO DE CHILE – Na jugu Čila je v sredo izbruhnil vulkan Calbuco, ki je pred tem miroval 43 let. Približno deset kilometrov visoko v zrak je poslal oblak pepela, oblasti pa so razglasile najvišjo stopnjo ogroženosti. Odredile so evakuacijo prebivalcev v 20-kilometrskem radiju okrog vulkana.

Do zdaj so oblasti evakuirale približno 270 družin, število bi se lahko po navedbah lokalnih oblasti še povečalo. Na območju naj bi vladala precejšnja panika, oblasti pozivajo k miru.

Največje čilsko mesto na ogroženem območju Puerto Montt, ki šteje 240.000 prebivalcev in je od vulkana oddaljeno 50 kilometrov, je že zavito v oblak pepela, ljudje naj bi bili zelo prestrašeni.

V regiji so začasno odpovedali pouk, letalske družbe pa zaradi oblaka pepela, ki se dviga nad vulkanom, odpovedujejo polete. Pojavljajo se tudi svarila pred poplavami, ki bi jih lahko povzročilo taljenje snega in ledu zaradi izbruha.

Izredne ukrepe so sprejeli tudi v sosednji Argentini, kjer v slikovitem mestu Bariloche, ki leži približno sto kilometrov od vulkana, v nekaj urah pričakujejo oblak pepela in pozivajo ljudi, naj ostanejo doma.

Calbuco ni bil dejaven zadnjih 43 let. 2000 metrov visok ognjenik leži v regiji Los Lagos, približno 1400 kilometrov od prestolnice Čila Santiago de Chile.

23.04.2015 08:43

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije