Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.04.15

Pogrešanega jadralnega zmajarja našli mrtvega
Predviden razvoj vremena

Ob 12.48 so na področju Javorniškega Rovta, občina Jesenice, gorski reševalci postaje GRS Jesenice, vodniki reševalnih psov ZRPS in SIP Gorenjska ter policisti iskali pogrešanega jadralnega zmajarja. Ob 17.30 so pogrešanega zmajarja našli mrtvega na Belški planini nad Jesenicami. Posredoval je helikopter Slovenske vojske, ki je zmajarja prepeljal v dolino, kjer ga je prevzela pogrebna služba.

Predviden razvoj vremena

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo občasne padavine, deloma plohe, na Primorskem lahko tudi zagrmi. V severovzhodnih krajih pa bo večinoma suho. Proti večeru se bo jasnilo. Ponoči bo precej jasno, proti jutru pa se bo na zahodu že nekoliko pooblačilo.
V soboto bo v zahodnih krajih zmerno do pretežno oblačno, popoldne bo ponekod občasno rahlo deževalo. Drugod bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Pihal bo jugozahodnik.
V nedeljo bo v vzhodni Sloveniji sončno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Ponekod v zahodni Sloveniji bodo občasno manjše padavine, deloma plohe, manj verjetne pa bodo v osrednjih krajih. Pihal bo jugozahodnik.
V ponedeljek bo oblačno. Dež bo čez dan od zahoda zajel večji del Slovenije, na severovzhodu pa bo padavin malo. Še bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v prejšnjih dneh na soncu sneg kopnel, v visokih legah se je ojužil in ponoči pomrznil. Ledišče se je čez dan dvignilo na nadmorsko višino okoli 2600 metrov, do danes se je spustilo na okoli 2100 metrov. V petek je snežna odeja v visokogorju večinoma pomrznjena, v Julijskih Alpah je v visokogorju zapadlo do okoli 10 cm snega. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 160 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 10 cm. Drugod po naših gorah je snega manj. Omembe vredna snežna odeja sega večinoma do nadmorske višine okoli 1500 metrov, v prisojah pa precej višje. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena, le ponekod v senčnih legah visokogorja, je še nekaj slabše preobraženega snega, ki je zapadel prejšnji konec tedna, v Julijcih pa je nekaj novega snega. Ob morebitnem sončnem vremenu se čez dan tudi v visokogorju sneg ojuži in zmehča, ponoči pa pomrzne. V petek bo predvsem v Julijcih in zahodnih Karavankah občasno še snežilo in lahko zapade še do okoli 10 cm snega, ki se bo s podlago slabo sprijel.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje, nad okoli 2000 metri pa večinoma 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je sicer večinoma stabilna, plazi se lahko predvsem novejši sneg na stari, trdi in deloma skorjasti podlagi. Tveganje je večje sredi dneva in popoldne ter v visokogorju, nižje je snega premalo. Tveganje je razmeroma majhno. Spontanega plazenja ne pričakujemo. Plaz lahko sprožite na redkih strmih pobočjih visokogorja in predvsem ob večji dodatni obremenitvi. V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Meja sneženja bo med 1600 in 2100 metri nadmorske višine.
V Julijskih Alpah ter zahodnih Karavankah bo zapadlo do okoli 10 cm snega, drugod bo količina zanemarljiva. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik, ki bo popoldne oslabel.
V soboto bo v zahodnih Julijcih zmerno do pretežno oblačno, drugod pa večinoma sončno. Ledišče bo čez dan spet na ravni najvišjih vrhov. Snežna odeja se bo v večjem delu naših gora čez dan ojužila, v noči na nedeljo pa le v visokogorju pomrznila, v zahodnih Julijcih zaradi oblačnosti ne povsod. Omembe vrednih padavin ne bo.
V nedeljo bo pretežno oblačno in megleno, občasno bodo v Julijskih Alpah manjše padavine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2300 metrov. Do ponedeljka zjutraj lahko tam zapade do okoli 15 cm snega. Drugod bo suho, v nedeljo bo zlasti v vzhodnem delu naših gora tudi nekaj sonca. Snežna odeja bo v petek ostala trša le v visokogorju, nižje pa bo ojužena in premočena. Novi sneg v zahodnem delu naših gora se bo slabo sprijel s podlago. V noči na soboto bo sneg pomrznil in se čez dan ob vplivu sonca zmehčal, novi sneg se bo hitro preobražal. Tudi v noči na nedeljo bo sneg v visokogorju pomrznil, a predvsem v Julijcih bo zaradi oblačnosti sneg ostal mehkejši. Na zahodu se bo nabiral novi sneg.
Tveganje pred snežnimi plazovi bo danes nekoliko večje zaradi novega snega v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, drugod pa bo večinoma 1. stopnje. V soboto in v nedeljo se bo tveganje nekoliko povečalo čez dan zaradi vpliva sonca, v zahodnem delu naših gora pa bo v visokogorju tudi nekaj novega snega, ki bo potencialno labilen.

24.04.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije