Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zbor načelnikov KPŠ 2015

PZS, Forum/Športno plezanje - Pavel Škofic, 22. april 2015: ... k vabilu na zbor Zbor načelnikov ...

Pavel Škofic: petek, 15. maj 2015, ob 10.39 uri
Zbor načelnikov 2015 je odprl vsaj nekaj zastorov. Na moje presenečenje smo zmogli toliko razuma, da smo preprečili dvig cene licenc in članarin klubov za Državno prvenstvo. Uspeli smo sprejeti sklep po katerem se bodo tudi tekmovalci, ki zaradi nesposbnosti ustvarjalcev koledarja ne morejo tekmovati na posamičnih tekmah, lahko borili za naslov državnega prvaka. Nismo pa uspeli ukiniti kotizacij mladinskih reprezentantov za mednarodne tekme.

Najpomembnejši dosežek sestanka je bil, da smo slišali vizijo KŠP. Zapisal bom svoje razumevanje.

Načelnik je izjavil, da jih ne zanima število tekmovalcev na tekmah Državnega prvenstva. Zanima jih kvaliteta, ki pa jo je treba plačati. Po tej logiki so na tekmah državnega prvenstva zaželjeni le najboljši, ki so pripravljeni plačati čim višje licence, članarine in štartnine. Morda bomo naslednje leto slišali celo idejo, da bi imeli podporne tekmovalce. Ti bi le plačali vse prispevke, tekmovanju pa bi se odpovedali in tako organizatorjem skrajšali čas potreben za izvedbo tekme. Tako razmišljanje je bilo že zaznati pri nekaterih drugih temah.

Načelnik je izjavil tudi, da je revizija pokazala, da je prelivanje denarja namenjenega za delo reprezentanc popolnoma sprejemljivo. Po mojem razumevanju njegovega govorjenja je torej to bianco menica za nadaljevanje te prakse v slučaju nadaljnega zmanševanja sredstev KŠP. Tekmovalci, ki ustvarjajo rezultate, so v drugem planu. Važno je, da sistem dobi svoje.

O kakšnem zmanjševanju stroškov ali racionalizaciji ni hotel nihče niti slišati. 14 prisotnih je mirno potrdilo poročilo za leto 2014 in plan za leto 2015. Bil sem edini proti.

Vedno sem si želel, da bi vodilni na KŠP imeli neko vizijo. Sedaj mi je malo žal za to željo.

Morda se spomnite vica, ko je tip zlati ribici izrekel željo, da bi se znašel v visoki družbi in gledal pomanjkljivo oblečene ženske. Puf – želja se mu je izpolnila in postal je bide v finem hotelu.

Z željami je treba biti previden!


Pavel Škofic: sreda, 13. maj 2015, ob 9.41 uri
Človek res ne more prebrati vsega, zato se splača pogovarjati. Danes sem bil obveščen, da v novem pravilniku za postavljalce smeri, ki naj bi ga potrjevali danes, piše, da tekmovalec, ki v tekoči sezoni tekmuje, ne more postavljati tekme, kljub temu, da se nastopu odpove.
Med letošnjimi tečajniki je bilo 5 ali 6 še aktivnih tekmovalcev. Novi pravilnik jih postavlja pred izbiro, da tekmujejo na DP ali pa postavljajo smeri (na eni ali več tekmah). Po eni strani naj bi se trudili narediti tekme zanimive in dobro obiskane, po drugi strani pa tekmovalce odganjamo z za lase privlečenimi nesmisli.
Najboljši so vsako leto sproti prikrajšani za boj za naslov državnega prvaka, ker odgovorni ne znajo sestaviti koledarja. Vrednost naslova državnega prvaka je na ta način že znatno zmanjšana. Zelo zanimivo bi bilo, da bi se vsi tekmovalci raje odločili za postavljanje kot za tekmovanje. Koliko bi bil potem vreden ta naslov.
Po drugi strani so bili tekmovalci in tudi društva zavedeni. Plačali smo kotizacije, sedaj pa bo sprejet pravilnik, po katerem je ta vložek vprašljiv. Ali b o KŠP vrnila kotizacije in povrnila nastale stroške tistim, ki sedaj zadeve ne bodo mogli dokončati do konca tekmovalnega udejstvovanja?
Nekateri dejansko iščejo samo poti, kako stvari zakomplicirati in povečati stroške društvom ter plezalcem. Ali je to osnovni namen KŠP? 


Pavel Škofic: nedelja, 10. maj 2015, ob 22.43 uri
Zahodna liga 2015 se je končala. Članarina klubov udeležencev - nič (0). Licenca za sodelujoče plezalce - nič (0). Podpora KŠP organizatorjem - nič (0). Štartnina 10 Eur. Maksimalno število udeležencev na eni tekmi - 301. Število tekmovalcev, ki so sodelovali vsaj na eni tekmi - 434.
Sledi državno prvenstvo. Članarina klubov udeležencev - 100 Eur? Licenca za sodelujoče plezalce - 70 Eur? Podpora KŠP organizatorjem - 25000 Eur. Štartnina 11 - 17 Eur. Maksimalno število udeležencev na eni tekmi - 220? Število tekmovalcev, ki bodo sodelovali vsaj na eni tekmi - 240?
Organizatorji tekem za zahodno ligo ne razmišljajo o dvigovanju stroškov, organizatorji tekem DP, ki imajo že trenutno skoraj 3x večje stroške, pa želijo še več. Ali je sploh potreben kakšen komentar.


Pavel Škofic: sreda, 6. maj 2015, ob 11.30 uri

Včeraj smo dobili zapisnik 7. seje IO KŠP. V zapisniku je lepo viden način razmišljanja ljudi, ki naj bi vodili krovno organizacijo v interesu včlanjenih klubov in športnih plezalcev.
Predlagajo zvišanje letne članarine članov KŠP s 65 na 100 Eur, kar pomeni dvig za 55% in dvig cene licence DP z 48 na 68 Eur , kar pomeni povečanje za 42%.
Glede na to, da nam je vsem jasno, da sredstva namenjena športu pri nas nezadržno padajo na nivoju države, občin, klubov in družin, si res ne predstavljam logike po kateri se lahko odločiš za takšen dvig prispevkov.
Če zmanjka v tvoji denarnici, greš torej po denar v tujo. Kako se temu reče, vemo vsi, ampak če si to navajen delati že s sredstvi namenjenih delu reprezentanc, ni kakšen poseben problem poseči še v žepe klubov in plezalcev. Da ne bo kakšnega nesporazuma - to je samo moje mnenje.
Tekme državnega prvenstva so že tako zelo slabo obiskane v primerjavi s tekmami vzhodne ali zahodne lige. Povečani prispevki lahko pomenijo še manjši obisk, kar bo tekme naredilo še manj zanimive, obenem pa bo finančni učinek dviga prispevkov znatno zmanjšan (poglejte si učinek povečanja davka na luksuzna vozila).
Kaj bodo vrli strokovnjaki za finance naredili naslednje leto, ko bo sredstev še nadaljnih 10% manj? Morda bodo dvignili še štartnine, ki so se jim letos po nekem čudežu uspeli izogniti. Le težko verjamem, da bi prišli na idejo, da bi optimizirali lastno delo in zmanjšali stroške. To je bolj naporno kot stegovanje rok po tujih žepih.
Ker bo tako večina plezalcev celo poletje in jesen brez tekem, bomo morda zanje lahko organizirali še kakšen pokal podoben vzhodni in zahodni ligi:)
Na mestu kjer nekaj gnije, vedno lahko zraste kaj novega. To je naravni tok dogodkov.
Rok za oddajo predlogov za razpravo glede na pravila sem zamudil. Glede na to, da smo vabilo dobili s tedensko zamudo, gradivo za zbor pa bo baje poslano danes, upam da se bomo o tem kljub vsemu dostojno pogovorili.


Pavel Škofic: sreda, 22. april 2015, ob 23.16 uri
ZBOR NAČELNIKOV KŠP 2015

Danes smo po elektronski pošti prejeli vabilo za udeležbo na redni zbor Komisije za športno plezanje – zbor načelnikov.

Glede na lansko farso me je močno zanimalo po kakšnih pravilih bo potekal letošnji zbor. Že samo vabilo je pokazalo, da bodo pravila taka kot bo pač tok dogodkov ali po domače – tako, kot bo ustrezalo ljudem, ki bodo zbor vodili.
Po pravilnikih za delo zbora načelnikov in za delo skupščine PZS je treba vabilo poslati 30 dni pred samim zborom. Mi smo ga torej dobili z enotedensko zamudo.
Po pravilih PZS mora priti gradivo skupaj z vabilom, po pravilih KŠP pa vsaj deset dni pred zborom. V vabilu je zapisano, da bomo gradivo dobili po prvomajskih praznikih. V najboljšem primeru se bo torej to zgodilo točno 10 dni pred zborom. V razpisu pa je zahteva, da moramo načelniki svoje predloge oddati vsaj 10 dni pred zborom. Iz tega je jasno, da moramo svoje pobude in vprašanja potegniti iz zraka. Na osnovi gradiva tega ne bomo mogli narediti, ker ga pač še ne bomo imeli.
Pod drugi strani je zanimivo, kako se ta isti sistem obnaša do ljudi, za katere bi moral delati. Če bo plezalec naredil najmanjšo napako (ali pa jo sploh ne bo naredil) bo kaznovan. Če se trener hoče pritožiti, mora imeti pooblastilo in uraden dokument za pritožbo. Eni se pravil morajo držati, nekateri pa delajo, kar jim paše, čeprav bi morali biti zgled reda, discipline in moralnih vrednot.

Ker bomo torej očitno vse delali precej na pamet, je vseeno, če to začnemo že sedaj.

  1. Prva vprašanja se začnejo pri točki 2 – Akcijsko in finančno poročilo za preteklo leto. Razumljivo mi je, da je razporeditev sredstev za tekoče leto zelo težko detajlno pojasniti, saj določeni financerji še nimajo dokončnih podatkov. Se pa to sigurno da narediti za preteklo leto. Pričakujem torej, da bo v tem poročiu natančno pojasnjena namembnost posameznih pridobljenih sredstev in predstavljena namenska poraba. Članom zbora bi morale biti na voljo za vpogled tudi ustrezne pogodbe.
  2. Pri tekmovalnem koledarju bi bilo vsekakor dobro pomisliti na dejstvo, da so bili tudi lani nekateri najboljši plezalci prikrajšani za možnost boja za naslov državnega prvaka, ker koledar DP ni bil usklajen s koledarjem IFSC. Letos očitno ne bo nič drugače. Vrednost takega državnega prvenstva je nična. Če ni volje ali sposbnosti za ureditev tega stanja bi bilo bolje, da za naslov državnega prvaka šteje ena sama tekma. PDK ima najprimernejši termin in vzdušje. Prav tako bi bilo enkrat treba urediti situacijo glede tekmovalnega pravilnika. Trenutni povzroča zmedo zaradi slabega prevoda in neusklajenostjo z IFSC pravilnikom.
  3. Načrt aktivnosti in finančni načrt za tekoče leto bo verjetno zelo zanimiva tema. Glavna aktivnost bo nedvomno kanaliziranje sredstev namenjenih delu reprezentanc na druga interesna področja. V okviru te točke imam predlog, da se sprejme sklep po katerem se ukine kotizacije mladinskih reprezentantov za nastope na mednarodnih tekmah in pripravah. KŠP pridobi za to dejavnost strogo namenska sredstva, ki jih je smiselno namensko porabiti. Drugi predlog je, da se od namenskih sredstev za delo reprezentanc 85% dejansko da na konto reprezentanc (15% gre lahko za stroške organizacije). Od tega naj ga bo 50% namenjenega za stroške tekmovalcev in spremstva na tekmah. Razmerje med tekmovalci in spremstvom mora biti višje od 70:30. 50% sredstev se nameni za organizacijo priprav. Potni stroški reprezentantom in spremljevalnemu osebju se pokrivajo v enakem deležu.
  4. V lanskem načrtu aktivnosti nismo sprejeli nobenega sklepa o uvajanju pravilnika o prestopih plezalcev med društvi. Prav je, da se pogovorimo kdo in zakaj je sprožil to aktivnost ter v čigavem ineteresu. Zadevo smo na vso srečo ustavili, bi se pa lahko razpletlo drugače in bi se vsi morali ukvarjati s še eno dodatno birokratsko neumnostjo.
  5. Pogovoriti se moramo tudi o tem, kaj sploh je vloga KŠP. Glede na uradne zapise je to telo, ki skrbi za centralizirano uresničevanje interesov včlanjenih klubov. Klubi funkcioniramo na temelju prostovoljstva in operiramo z zelo majhnimi sredstvi. Po drugi strani pa postajamo priča izobraževanj s strani PZS, ki so neverjetno draga. Največ prahu dviguje cena za vodnike, resno pa se moramo zamisliti tudi nad ceno izpita za postavljavce smeri. 15 kandidatov je za nekaj dni tečaja prispevalo po 300 Eur. Skupaj je to 4500 Eur kar zanesljivo daleč presega dejanske stroške. Pričakujem podrobno kalkulacijo in vračilo preplačanih sredstev tečajnikom oziroma društvom.

Pavel Škofic

22.04.2015

Poobjave s foruma PZS/Športno plezanje

15. maj 2015
13. maj 2015
10. maj 2015
•   6. maj 2015
22. april 2015

24. april 2015
 

1 komentarjev na članku "Zbor načelnikov KPŠ 2015"

Franci Savenc,

Osnovnemu komentarju (objavljen 24.04.15, doslej 228 ogledov) dodal še "zadnjih pet", čas objave nastavim na 18.05.15 05:30

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije