Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 23.04.15

ŠZL - Žiga Černe: Šest vabil na različne pomladanske pohode ...

Jurjev pohod okoli Šenčurja
Pred nami so praznični dnevi in spet bomo imeli nekaj časa za oddih in umik od stresa. Po možnostih ob tem naredite tudi kaj dobrega za svoje telo in dušo. Zelo primerna za to je rekreacija in priložnosti zanjo v tem času nikakor ne manjka. Že v četrtek, 23. aprila se po službi odpravite na desetkilometrski izlet po kraju, ki je dobil ime po farnem patronu sv. Juriju - Šent Jur - Šenčur. Zbor bo v središču kraja, odhod pa ob 16.30. Čaka vas lahka, desetkilometrska krožna pot, ki jo boste prehodili v dveh do treh urah. Informacije: 041 875 812, www.td-sencur.si.

Deseti pohod k Županovi jami
Zadnjo aprilsko soboto izkoristite za pohod po evropski pešpoti E6, ki letos praznuje štirideset let. Vodi tudi čez grosupeljsko občino, v grobem od Kuclja preko Grosupljega in mimo Županove jame v smeri Turjaka. 25. aprila bodo obletnico zaznamovali s pohodom po prijetni poti od Grosupljega preko Spodnje Slivnice do Županove jame. Odhod na pot bo ob 8. uri z železniške postaje v Grosupljem, na poti pa si boste ogledali enega najbolje ohranjenih protiturških taborov v Sloveniji in seveda vstopili v najlepšo podzemeljsko jamo na Dolenjskem krasu. Informacije: 041 407 705, www.zupanovajama.si.

Vzdržljivostni pohod po medvedovih stopinjah
Kočevski Rog pokriva največji slovenski gozd, ki ga najlažje doživite na pohodu po Roški pešpoti, ki odkriva najzanimivejše kotičke kočevskega dela Roga. Speljana je mimo številnih naravnih zanimivosti: gozdni rezervat Pugled-Žiben, pragozd Rajhenavski rog, gozdni rezervat Prelesnikova koliševka… in ostankov nekdanjih vasi. Pot je dobro označena z odtisom medvedje šape. Z malo sreče pa boste mogoče srečali tudi kosmatinca. Na omenjeno pot vas bodo usmerili tudi soboto, 25. aprila, ko bo med 4.30 in 6.00, pri Penzionu Tušek Jezero v Kočevju, start 61,5 kilometrov dolgega pohoda. Krajši različici se je možno pridružiti na polovici trase. Pot bo enostavna, na njej ne bo nevarnih mest ali težjih vzponov ali spustov. Informacije: 0599 71 007, www.kocevje.info.

Pohod po Krpanovi poti
Silaka in slovenskega junaka Martina Krpana si lastijo tako Bločani, kot tudi Pivčani, eni in drugi pa vsako leto pripravijo tudi pohod po poteh okoli Vrha pri Sveti Trojici na Notranjskem. Na Blokah bo pohod to nedeljo, začetek in zaključek pa bo pri Bloškem jezeru na Volčjem. Start bo med 8. in 10. uro, zložna in lahka pot pa vodi mimo dvajsetih označenih pojavov naravne in kulturne dediščine, med drugim boste videli tudi ostanke gradu – tabor Nadlišek, spomenik bloškemu volu, stopetdeset let staro »pajštabo« – sušilnico sadja, zgrešili pa ne boste niti Fajglove domačije, kjer naj bi bil Martin Krpan doma. Pa še kaj bo videti… Vsak bo dobil zemljevid z označenimi znamenitostmi ob poti. Pot je dolga osemnajst, z dodatnim ovinkom pa dvaindvajset kilometrov in jo boste prehodili v štirih do šestih urah. Na poti bodo okrepčevalnice, na cilju pa vas bo čakala topla malica tradicionalne bloške kulinarike. Informacije: 031 326 158, www.bloke.si.

Čemažev pohod
Čemaž ali divji česen je trajnica z zdravilnimi učinki. Ne le rastlinica, tudi njeno nabiranje je lahko zdravilno, zato tišinska dekleta in žene v nedeljo vabijo na zdravilni sprehod po ravenskem delu Prekmurja. Začetek bo ob 14. uri izpred Športnega centra Petanjci, osemkilometrska krožna pot pa bo delno potekala tudi ob reki Muri, kjer je veliko čemaža, ki si ga boste lahko nabrali za domov. Predno se boste poslovili, vas bodo postregli še toplo malico. Informacije: 051 385 060, www.tisina.si.

Po kraški kurirski poti
Na praznični ponedeljek, 27. aprila si lahko privoščite izlet po raznoliki pokrajini v okolici Divače. Tokrat vam ne bodo razkazovali Škocjanskih jam, pač pa vas bodo vodili po delu Krasa, ki je povezan z divaško polpreteklo zgodovino. Start bo ob 9. uri pri »štirni« v Danah pri Divači, čaka pa vas dvanajstkilometrski krog do Potoka (Podgrad pri Vremah), skozi Vareje in do turistične kmetije Benčič, kjer vas bosta čakala topla malica in pijača. Pot poteka po gozdnih poteh, hoje v obe smeri pa bo za okoli tri ure. Informacije: 031 652 769, www.divaca.si.

Slovenija v dveh novih knjigah
Popotnik in fotograf Sebastjan Vehar je eden tistih navdušenih kolesarjev, ki mu kolo pomeni zares pravi način aktivnega preživljanja prostega časa. Z avtorjem na kolesu spoznavate Slovenijo v več kot petdesetih lahkih do srednje težkih, večinoma enodnevnih izletih, primernih tako za odrasle posameznike kot tudi za družine. Izlete si lahko prilagodite po svojih sposobnostih in možnostih, lahko jih odpeljete v eni ali več etapah. Izleti so večinoma krožni, kar pomeni, da se pri večini vrnemo na izhodišče. Vsak izlet zajema opis poti z zemljevidom, opis glavnih krajev ob poti, turistične značilnosti in kulturne znamenitosti ob poti ter vse potrebne splošne informacije in napotke za varno pot. Pomembne telefonske številke in kontakti ter spletne strani posameznih ustanov in turistično-informativnih centrov vam bodo pomagale, da si boste lahko že predhodno organizirali posamezne oglede.
Druga knjiga, je povabilo na drugačen potep po Sloveniji, spisala pa jo je Darinka Kladnik. Slovenija v zgodbah je sedeminsedemdeset v celoto povezanih samostojnih zgodb, ki vam bo slovensko preteklost predstavilo nekoliko drugače – malce nostalgično, igrivo in iskrivo, s številnimi razkritimi drobnimi skrivnostmi, zanimivostmi in podatki o domovini, ki jih najbrž niste poznali. Ali veste, na kateri slovenski železniški postaji ves čas stoji kovček? Kdo je bil znameniti slovenski pesnik na konju, kdo pa zaljubljena pisateljica, ki je umrla že pri 21-ih letih? Kdo sta slovenska Kajn in Abel? Kam segajo začetki slovenskega pivovarstva? Kje najdete muzeje na prostem? Informacije o obeh knjigah: www.emka.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije