Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 20.04.15

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V ponedeljek bo pretežno jasno. V zatišnih legah bo nevarnost slane. Ponekod na Štajerskem ali v Prekmurju bo popoldne prehodno zapihal severni veter.
Tudi v torek bo precej jasno, predvsem na vzhodu bo občasno nekaj zmerne oblačnosti.
V sredo in četrtek se bo nadaljevalo sončno vreme. Jutra bodo še razmeroma sveža. V četrtek bo prehodno pihal jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 2000 metrov večinoma 2. stopnje, nižje pa 1. stopnje. Snežna odeja je sicer večinoma stabilna, plazi se lahko predvsem novi sneg na stari, trdi in deloma skorjasti podlagi. Tveganje je večje sredi dneva in popoldne ter v visokogorju, nižje je snega premalo. Tveganje je razmeroma majhno. S strmih, osončenih bregov se lahko sponatno prožijo le mali plaziči ali osipi novega snega. Plaz lahko sprožite na zelo redkih strmih pobočjih visokogorja in predvsem ob večji dodatni obremenitvi. V gorah je v soboto snežilo. Zapadlo od 5 do 20 cm snega, odvisno od nadmorske višine ter tudi od geografske lege. Največ padavin je bilo na območju osrednje Slovenije. Snežilo je naskorjasto podlago, zato je povezava med starim in novim snegom slabša. V nedeljo je ob hladnem in sončnem vremenu nižje na soncu sneg kopnel, višje pa se je ojužil in ponoči pomrznil. Temperatura je bila v gorah pod ničlo. Do danes zjutraj se je ledišče že dvignilo do nadmorske višine okoli 1700 metrov.

V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 180 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 40 cm. Drugod po naših gorah je snega manj, na 1500 metrih trenutno do okoli 15 cm. Omembe vredna snežna odeja sega večinoma do nadmorske višine okoli 1500 metrov. Stara snežna odeja je dobro preobražena, na njej je od 5 do okoli 15 cm novega snega, ki je na vetru izpostavljenih legah spihan v zamete. Novi sneg je v senčnih legah še rahel, večinoma pa je že prekrit s tanko skorjo.
V ponedeljek in torek bo precej jasno. Ledišče se bo do konca dneva dvignilo do nadmorske višine okoli 2300 metrov. Pihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri. Tudi do petka bo prevladovalo sončno vreme, nekaj kopaste oblačnosti bo predvsem v četrtek popoldne in v petek. V četrtek popoldne in v noči na petek bodo možne kratkotrajne krajevne plohe. Ledišče bo vse dni na nadmorski višini okoli 2600 metrov. Snežna odeja se bo čez dan ojužila in ponoči pomrznila, novi sneg se bo hitro preobražal. Tveganje pred snežnimi plazovi se bo čez dan prehodno povečalo v visokogorju.

20.04.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije