Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kitajska načrtuje gradnjo železnice skozi Mount Everest

Svet 24: Kitajska je razkrila načrte za razširitev visoko hitrostne železniške proge do Nepala preko Tibeta, ki bi vključevala tudi predor skozi najvišjo goro na svetu – Mount Everest.

Linija bi se lahko zaključila v glavnem mestu Nepala, Katmanduju, povezovala pa bi administrativni center Tibeta, Lhaso, z Nepalom na eni strani in Šining v notranjosti Kitajske na drugi strani.

Kitajci si od nove proge obetajo predvsem povečanje trgovanja z Nepalom pa tudi več turizma, saj sedaj železniške povezave med tema dvema državama ni. Proga je morda tudi poskus, da se Nepal vključi v projekt Bangladeš, Kitajska, Indija, Mjanmar, v katerega zadnja leta Indija izgublja zaupanje. Proga bi lahko bila po kitajskih ocenah končana do leta 2020.

Kitajska je v zadnjih letih ogromno vlagala v Nepal in izgradnja železniške proge bi pomenila še en korak v smeri povečanja sfere vpliva v regiji, pred svojim tekmecem, Indijo. Indijski premier Narendra Modi je v odgovor na Kitajska vlaganja že obljubil povečanje izdatkov za infrastrukturne projekte v regiji.

Zaradi velikega vložka v železniške proge se je sicer notranji kitajski turizem zelo povečal. Leta 2013 je tako Tibet obiskalo več kot 7,5 milijona ljudi.

Sputnik/B.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije