Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vršič prevozen tudi pozimi

Gorenjski Glas - Marjana Ahačič: Trentarji zadovoljni, v Kranjski Gori jih razumejo in podpirajo, a opozarjajo na negativne vplive na naravno okolje ter izjemno slabo stanje ceste na Vršič, ki ga bo dodatno zimsko pluženje in posipanje še poslabšalo.

Glavno merilo za pluženje bo varnost, zagotavljajo na Direkciji za infrastrukturo.

Kranjska Gora – Takoj po novem letu so Trentarji glasno opozarjali na dejstvo, da je bila cesta čez prelaz Vršič, čeprav je padlo le nekaj centimetrov snega, skoraj dva tedna zaprta za promet. Da se jim to zdi nesprejemljivo, so z odprtim pismom opozorili Ministrstvo za infrastrukturo, v katerem so med drugim opozorili, da neprevoznost Vršiča negativno vpliva tako na življenje samih prebivalcev Trente kot tudi na turizem v dolini.

Direkcija RS za infrastrukturo, ki upravlja s cesto čez Vršič, se je zato odločila, da ponovno vzpostavi režim, kakršen je veljal do leta 2012.

»To pomeni, da se cesta vzdržuje tudi v zimskih razmerah, seveda, če to dopuščajo vremenske in predvsem lavinske razmere vzdolž trase. Cesta se pluži in posipa, dokler višina novozapadlega snega ne preseže 15 centimetrov. V nočnem času se ob sneženju cesta ne pluži in se zapre za ves promet. Po vsakem obilnejšem sneženju se opravi pregled lavinskih razmer ter pripravi ocena tveganja za proženje snežnih plazov, ki je osnova za odločitev o ponovnem odprtju ceste za promet. Na ta način bo zagotovljena prevoznost ceste vsaj v času, ko so razmere vzdolž trase ugodne in je mogoče cesto vzdrževati z razumnimi stroški. Ob neugodnih razmerah, ko bi bila ogrožena prometna varnost ali bi bili za zagotavljanje prevoznosti potrebni preveliki stroški, pa bo cesta zaprta,« pojasnjujejo na DRSI, kjer so se, kot pravijo, za spremembo režima odločili po preučitvi argumentov Trentarjev in ugotovitvi, da ne morejo zanemariti vitalnega pomena ceste za prebivalce in razvoj turizma v dolini.

Z odločitvijo so zadovoljni tudi na drugi strani prelaza v Kranjski Gori, a ob tem opozarjajo na negativne posledice vzdrževanja njene prevoznosti v zimskem času. Pluženje in posipanje bi namreč cesto, ki je že tako v slabem stanju, še dodatno uničilo. »Razumemo Trentarje, po drugi strani pa je cesta, kadar je zasnežena in zaprta, odlična za sankanje, pohodništvo in turno smučanje, pa še narava ima tistih nekaj tednov v letu svoj mir,« pravi Grega Miklič iz hotela Miklič v Kranjski Gori. Podobno meni tudi Samo Kompare, ki skupaj z ženo vodi novi hostel Barovc v Jasni. »Naši gostje so tudi pozimi spraševali, če bi se lahko prek Vršiča odpravili na izlet v Trento, tako da bi bili prevoznega Vršiča načeloma veseli, a nas po drugi strani skrbijo negativni vplivi – predvsem soljenja – na naravo pa seveda varnost tistih, ki naj bi pozimi za cesto skrbeli.«

Župan Kranjske Gore Janez Horvat pa tako kot že pred časom tudi zdaj opozarja, da stanje na cesti še zdaleč ni kritično samo pozimi, saj je cesta zaradi slabega vzdrževanja v preteklih letih in velikih količin soli, ki jo uničujejo ob zimskem posipanju, komajda še prevozna.

Trenutno je cesta prek prelaza Vršič prevozna z uporabo zimske opreme. V letošnji zimski sezoni je bila zaprta dva dni sredi novembra, pet dni v začetku decembra, čez božično-novoletne praznike in ves februar.

Marjana Ahačič

07.04.2015

Cesto čez Vršič bodo, če bodo razmere dopuščale, pozimi spet plužili, razen ob večjih količinah snega in ob nevarnosti proženja snežnih plazov, ko bo cesta tudi v prihodnje zaprta za ves promet. / Foto: Gorazd Kavčič

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije