Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 01.04.15

Nedeljski dnevnik: Se nam obeta lepo poletje?

Na Triglavu oziroma na Kredarici je te dni 220 cm snega, kar pa še zdaleč ni toliko, kot ga je bilo konec marca 1951. Takrat so po obilnem sneženju izmerili na Domu na Komni (1520 m) 450 cm, na Predelu (1156 m n.m.v.) 335 cm, na Mrzlem studencu (1214 m n.m.v.) in na Rudnem polju (1347 m n.m.v.) na Pokljuki pa 315 cm oziroma 300 cm visoko snežno odejo. Mi imamo še zimo, na Antarktiki pa je poletje. In to skoraj dobesedno. Konec decembra so v argentinski bazi Esperanza na skrajnem delu Antarktike izmerili rekordno visoko temperaturo 17,5 °C, kar je najvišja do sedaj izmerjena na tem delu Zemlje. Do sedaj so najvišjo temperaturo izmerili konec aprila 1961, in sicer 17,1 °C. Povprečna letna temperatura na tej lokaciji je -5,5 °C (pozimi je povprečje -10,8 °C, poleti pa 0,2 °C). Sicer so na Antarktiki najvišje povprečne temperature decembra (3,2 °C) in januarja (3,1 °C). Kot zanimivost pa povejmo, da je bila najnižja temperatura na Antarktiki izmerjena julija 1983, kar -89,2 °C. Leta 2010, avgusta, pa so v ledenem žepu oziroma neke vrste mrazišču izmerili rekordnih -90 °C. Kakšno vreme pa nas čaka aprila in maja? Dušan Kaplan z Blok, ljubiteljski meteorolog, Id napoveduje vreme na podlagi ljudskega izročila in pregovorov, pravi, da bo april že v začetku prinesel razgibano dogajanje, za katerega bosta kriva oba mrka, in napoveduje močne nevihte in veter ter celo sneženje. »Vplivi mrkov na dogajanje se bodo vlekli vso pomlad do prvih poletnih dni junija.« Pravi pa, da se obeta
lep konec aprila. No, vsaj nekaj. In kako bo maja? »Maj bo dober mesec, stanoviten, le sredi meseca bomo brez energije in močne volje. Ščip (4. maj) nam bo privlekel dež in z njim hladno vreme. Pogosto se zgodi, da se tako vreme vleče do mlaja (18. maj). Tudi tokrat kaže tako. Vendar se bo z mlajem vreme izboljšalo. Prav prijetno bo, vroče, sončno. Če bo tako, kot kaže, se bo gotovo izkazal še Urban (25. maj) in napovedal lepo in vroče poletje.

Biovreme
Spremenljivo vreme, ki nas čaka te dni, bo enako vplivalo tudi na počutje. Lahko pričakujete občasne večje obremenitve, povezane z vremenom. Suho vreme v naslednjem tednu bo prineslo tudi biovremensko umiritev.

Napoved v besedi
V četrtek bo deloma jasno in večinoma suho. V noči na petek bodo prehodno manjše padavine, v petek čez dan pa bo pretežno oblačno in povečini suho. V soboto se bodo padavine krepile in v nedeljo ponehale. Nato bo suho vreme vsaj do sredine tedna. Vse dni bo razmeroma hladno.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije