Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 01.04.15

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v južni in vzhodni Sloveniji bodo sprva še posamezne plohe. Pihal bo okrepljen severni do severozahodni veter.
V četrtek bo sprva precej jasno, čez dan bo več zmerne oblačnosti. Zapihal bo zahodni do jugozahodni veter. V noči na petek bodo prehodno manjše padavine.
V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno in povečini suho.
V soboto bo oblačno z občasnimi manjšimi padavinami, nekoliko hladneje bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v gorah spremenljivo oblačno, omembe vrednih padavin ni bilo. Ledišče je bilo na nadmorski višini med 1400 in 1600 metri. Vrhnja plast snega se je hitro preobražala in sesedala. Veter ni delal novih zametov. Čez dan se je sneg ojužil na osončenih pobočjih, ponoči pomrznil in krepila se je skorja. Le v senčnih in zatišnih legah visokogorja je ponekod sneg še mehak na površini.
Višina snežne odeje je precej neizenačena. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 220 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 80 cm. Drugod po naših gorah je snega manj, na 1500 metrih do okoli 30 cm. Omembe vredna snežna odeja sega večinoma do nadmorske višine okoli 1100 metrov, na prisojnih pobočjih pa večinoma nad okoli 1400 metri.
V gorah je bilo spremenljivo oblačno, omembe vrednih padavin ni bilo. Ledišče je bilo na nadmorski višini med 1400 in 1600 metrov. Vrhnja plast snega se je hitro preobražala in sesedala. Veter ni delal novih zametov. Čez dan se je sneg ojužil na osončenih pobočjih, ponoči pomrznil in krepila se je skorja. Le v senčnih in zatišnih legah visokogorja je ponekod sneg še mehak na površini.
Višina snežne odeje je precej neizenačena. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 220 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 80 cm. Drugod po naših gorah je snega manj, na 1500 metrih do okoli 30 cm. Omembe vredna snežna odeja sega večinoma do nadmorske višine okoli 1100 metrov, na prisojnih pobočjih pa večinoma nad okoli 1400 metrov. Snežna odeja je že dokaj stabilna, nekoliko nestabilna je vrhnja plast snega na stari, skorjasti podlagi, nižje pa je stari sneg premočen do tal.

Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, na vetru izpostavljenih mestih pa je v glavnem trda, sneg pa spihan do stare podlage. Pod okoli 1400 metri je sneg razmočen. Veliko je zametov in klož. Čez dan se sneg ob morebitnem sončnem vremenu na prisojnih pobočjih zmehča.
Tveganje je zmerno. Spontanih plazov ne pričakujemo. Plaz lahko sprožite predvsem ob večjii dodatni obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Pod okoli 1400 metri je sneg premočen do tal, zato so tam na strmih, predvsem travnatih ali z listjem prekritih pobočjih možni posamezni talni plazovi mokrega starega snega predvsem sredi dneva in popoldne ob morebitnem sončnem vremenu.
V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno, možne bodo posamezne plohe. Pihal bo močan severozahodnik. Jutri bo nekoliko manj oblačnosti in brez omembe vrednih padavin, še bo pihal močan severozahodnik. Manjše prehodne padavine bodo zvečer in v noči na petek. V sredo se bo prehodno nekoliko ohladilo, V četrtek čez dan pa spet malce segrelo. ledišče bo nihalo za okoli 300 višinskih metrov med 1300 in 1600 metri.

Lavinske razmere se skoraj ne bodo spreminjale. Nevarnost snežnih plazov bo večinoma 2. stopnje. Ker sončnega vremena ne bo veliko, ne pričakujemo večjega vpliva sonca v sredo čez dan, v četrtek morda malo več. Snežna odeja se bo počasi stabilizirala.

0 1.04.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije