Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.03.15

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V ponedeljek bo na Primorskem sončno. Pihala bo šibka burja, ki bo popoldne postopno ponehala. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, popoldne pa se bo počasi jasnilo, na jugu in jugovzhodu šele zvečer.
V torek dopoldne se bo od jugozahoda postopno pooblačilo, večinoma sončno pa bo ostalo v severovzhodni in deloma v severni Sloveniji. Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije se bodo občasno lahko pojavljale rahle padavine. Zapihal bo južni do jugozahodni veter.
V sredo bo oblačno, dež bo dopoldne od jugozahoda zajel vso Slovenijo. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.
Do četrtka zjutraj bodo padavine ponehale. Čez dan bo večinoma suho, le ponekod na zahodu bo lahko padla še kakšna malenkost.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna. Snežni plaz lahko sprožite le ob veliki obremenitvi snežne odeje redvsem na strmih, osojnih pobočjih, nekoliko bolj nestabilna pa so tudi prisojna pobočja ob sončnem vremenu sredi dneva in zgodaj popoldne.
Tveganje je razmeroma majhno. Le izjemoma se lahko pod obremenitvijo snežne odeje splazi napihani sneg predvsem na osojnih pobočjih zaradi slabše povezave med staro, skorjasto in deloma poledenelo podlago ter zgornjo plastjo snega, na prisojnih pobočjih pa postane snežna odeja m nekoliko nestabilna čez dan zaradi vpliva sonca oz. dnevnega segrevanja.
V gorah je bilo v soboto sprva sončno vreme, čez dan se je oblačnost v večjem delu naših gora povečala. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Pihal je zmeren jugozahodnik. Snežna odeja se je na prisojnih pobočjih čez dan ojužila, v senčnih legah ter v krajih z oblačnostjo pa je ostala pomrznjena in suha. V nedeljo je bilo pretežno oblačno, predvsem v zahodnem delu naših gora je zapadlo nekaj centimetrov snega. Malo se je ohladilo, nulta izoterma je bila na okoli 1300 metrih nad morjem. Višina snežne odeje je precej neizenačena.

V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do 190 cm snega, na 1500 metrov pa do 100 cm. Drugod po naših gorah je snega manj, na 1500 metrih okoli 50 cm. Omembe vredna snežna odeja sega večinoma do nadmorske višine okoli 1000 metrov, v prisojah pa višje. Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, ki deloma nosi človeško težo. Čez dan se sneg v prisojah zmehča. Veliko je zametov in klož. Grebeni ter vetru izpostavljene lege so precej spihani in zato večinoma trdi in poledeneli, pa tudi kopni.
V ponedeljek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, predvsem na območju Kamniško Savinjskih Alp in osrednjih Karavank tudi pretežno oblačno in ponekod megleno. Najvišji vrhovi bodo nad oblaki. Popoldne bo oblakov vse manj. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri.
V torek se bo krepil jugozahodnik, oblačnost bo od zahoda postopno naraščala. Kakšna kaplja ali snežinka bo možna v zahodnih Julijcih ter v hribih severne Primorske in Notranjske. V sredo bo oblačno in megleno. padavine bodo dopoldne od zahoda postopno zajele vso Slovenijo. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1100 in 1500 metri. Predvidoma bo zapadlo od 10 do okoli 30 cm snega, več v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah. Med sneženjem bo pihal zmeren veter vzhodne do južne smeri, zato bodo spet nastajali zameti. Novi sneg se bo slabo sprijel s skorjasto podlago. Nevarnost snežnih plazov se v ponedeljek in torek ne bo spreminjala. V krajih s sončnim vremenom se bo sneg v prisojah čez dan ojužil in ponoči pomrznil. V sredo se bo tveganje pred snežnimi plazovi povečalo, nižje, kjer bo deževalo, se bo snežna odeja razmočila, višje pa bo tveganje povečal novi sneg. Spontanega plazenja danes in jutri ne bo.
V sredo se bo lahko plazil novi sneg s strmih pobočij, nižje, kjer bo deževalo, pa se bo snežna odeja razmočila in na strmih pobočjih bodo možni talni plazovi starega, razmočenega snega.

23.03.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije