Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ko bom velik, bom športni plezalec/športna plezalka

Planet SiOL - Alenka Teran Košir: Bodite frajerji, obkroženi z dobro družbo! Postanite športni plezalec!

Začnimo kar z razbijanjem prvega stereotipa: športno plezanje ni nevaren šport! Je cenovno dokaj ugodno, krepi koordinacijo, moč, koncentracijo in še kaj.

V tokratnem nasvetnem članku se lotevamo plezanja. Zakaj je športno plezanje pametna izbira? Za otroke, mladostnike, seniorje in tiste z zdravstvenimi težavami. (Na fotografiji Mina Markovič in Matjaž Jeran)V tokratnem nasvetnem članku se lotevamo plezanja. Zakaj je športno plezanje pametna izbira? Za otroke, mladostnike, seniorje in tiste z zdravstvenimi težavami. (Na fotografiji Mina Markovič in Matjaž Jeran)

Zakaj nasvetni članek o športnem plezanju začenjamo z omembno frajerjev? Ker to pač so. Spomnimo se samo atraktivnega podviga Domna Škofica, ki je lani za šalo splezal na Solkanski most, pa Lynn Hill, ameriške plezalke, ki je v vertikalni steni El Capitain v ZDA premikala meje gravitacije in pokazala, da se tudi ženske lahko povsem enakovredno kosajo z moškimi.

Kaj sploh je plezanje? Na kratko gre za gibanje, ki je bolj naravno kot hoja, je prepričan izkušeni plezalec, inštruktor in trener športnega plezanja ter idejni oče in tehnični direktor Plezalnega centra Ljubljana Matjaž Jeran - Jerry. "Otrok običajno prej pleza, kot pa hodi," utemeljuje svojo trditev.

Plezajo triletniki in plezajo šestdesetletniki
Čeprav je res, da otroci prej plezajo kot shodijo, pa so na tečajih plezanja dobrodošli 'šele' pri treh letih.Čeprav je res, da otroci prej plezajo kot shodijo, pa so na tečajih plezanja dobrodošli "šele" pri treh letih.
Otroka lahko v tečaj plezanja vključimo že pri treh letih. Kot opaža Jeran, je fluktuacija precej pogosta, kar pomeni, da od približno stotih otrok, ki začnejo plezati v najbolj rosnih letih, le peščica teh vztraja pet ali več let. A tisti, ki vztrajajo, ta šport prej ko slej prevzamejo za svoj življenjski slog.

Jeran opaža, da je med plezalci vedno več seniorjev, ki se plezanja lotevajo v zrelejših letih, ko bi mislili, da jih mika kaj bolj "prizemljenega". Njihovi razlogi so različni, od tega, da se osnov plezanja želijo naučiti zato, ker se med planinarjenjem občasno srečajo s "plezarijo", pa bi z njo želeli čim bolj suvereno opraviti, do tega, da si želijo v zrelih letih preizkusiti nekaj novega, ker so ostali brez partnerja in potrebujejo družbo. Poleg tega se ljudje vedno bolj zavedajo, da je življenje kratko in da je treba doživeti čim več. "Plezalci smo izredno odprti ljudje in v naši družbi so vsi dobrodošli," vabi Jeran.

Kaj prinaša plezanje?
Plezanje je šport za vse življenje, brez bližnjic in prehitevanja dogodkov.Plezanje je šport za vse življenje, brez bližnjic in prehitevanja dogodkov.
Otroku plezanje pomaga pri izboljšanju koncentracije, koordinacije, natančnosti, gibljivosti, krepitvi moči, vzdržljivosti in samozavesti, našteva Jeran in poudari, da je plezanje izredno družaben šport, skoraj idealen za spletanje številnih prijateljskih, pa tudi ljubezenskih vezi.

Plezanje prav tako pomaga pri vzdrževanju tonusa skeleta in napetosti mišičnih tkiv, pri obvladovanju določenih bolezenskih stanj, kot je multipla skleroza, živčnih bolezni, lajša popoškodbeno rehabilitacijo, rehabilitacijo po prometnih nesrečah, primerno je za otoke, ki imajo prirojene zdravstvene težave, in za ljudi, ki imajo težave s samozavestjo.

"Plezanje je super šport, je pa 'zafrknjen' zato, ker pri njem napredek ni tako hiter," priznava Jeran. "Ne gre namreč samo za mehansko napredovanje, ampak tudi za gibalno, pri tem pa sama tehnika napreduje zelo počasi. Počasi postajaš močnejši, vzdržljivejši, bolj drzen in bolj racionalen pri uporabi moči. Plezanje je zahtevno, saj moraš pri njem hkrati koordinirati vse štiri okončine," opozarja sogovornik. "To ni šport za tri mesece, to je šport za vse življenje. 'Fast forward' pri njem ne obstaja."

Pozor: zmotni princip številka ena!
Zmotno je, če mislite, da se plezanja lahko naučite sami ali da vas teh veščin lahko ustrezno naučijo nepooblaščene osebe, svari Jeran, saj "je plezanje varno le takrat, ko te plezanja nauči nekdo, ki je za to usposobljen, in je plezalec med plezanjem z glavo pri stvari".

"Če ne upoštevate vseh varnostnih postopkov, potem plezanje ni varen šport," polaga na srce.

In katere so te varnostne točke? Dve mora upoštevati plezalec in štiri tisti, ki ga varuje. Tisti, ki pleza, si mora pravilno namestiti plezalni pas in navezati vozel, medtem ko mora tisti, ki ga varuje, preveriti štiri stvari. Da si pravilno namesti plezalni pas, da pravilno vpne varovalo, ki drži vrv, in jo pravilno obrne, da si varovalo pripne na pravilen del pasu in da zapre vponko z matico. "Če opraviš vse te postopke, potem si lahko povsem sproščen, tudi če padeš, ti ne bo hudega," s pomirjujočim tonom Jeran odpravi še zadnje klice strahu.
Matjaž Jeran, plezalec in solastnik Plezalnega centra Ljubljana.Matjaž Jeran, plezalec in solastnik Plezalnega centra Ljubljana.

Kaj spada v komplet plezalne opreme?
Plezalno opremo si v plezalnih centrih lahko izposodite, lahko pa si kupite svoj komplet. Vanj spada plezalni pas, ki vas bo stal od 45 evrov navzgor in ga lahko uporabljate štiri ali pet let.

Obvezni so seveda tudi plezalni copati z gladko gumo, za katere boste odšteli od 120 do 350 evrov, lahko tudi več. Če boste plezali zelo intenzivno, boste v letu dni zamenjali približno tri pare.

Potrebujete tudi plezalno vrv, ki stane okrog sto evrov in bo, če jo boste res pogosto uporabljali, zdržala približno leto dni in pol, varovalo (20 evrov), vrečko za magnezij in sam magnezijev oksid, ki izsuši roke, kar pomeni, da vam na oprimkih ne bo drselo.

Za plezanje na naravnih plezališčih boste potrebovali še čelado, za katero boste odšteli najmanj 50 evrov. "Če imaš vso plezalno opremo in znaš z njo primerno ravnati, potem plezanje nikakor ni problematično," poudarja Jeran.
V plezalni komplet med drugim sodiji plezalni čevlji, plezalni pas, vrečica z magnezijem in plezalna vrv. V plezalni komplet med drugim sodiji plezalni čevlji, plezalni pas, vrečica z magnezijem in plezalna vrv.

Cenovni vidik
Plezanje ponuja različne oblike vadbe, od tiste za najmlajše, za študente, za seniorje do tiste, namenjene vsem nekje vmes. Tako boste v Plezalnem centru Ljubljana za obisk plezalnih iger za najmlajše, ki so na urniku enkrat tedensko po 45 minut, za trimesečni program odšteli 95 evrov.

Seniorski program (štirje obiski po dve uri) vas bo stal 69 evrov, študentski pa 40 evrov. Za osem vodenih treningov na umetni steni boste plačali 150 evrov, za tečaj plezanja v vodstvu (kot prvi v navezi) pa 89 evrov. Če vas mika večerno plezanje, vam je to na voljo za simboličnih šest evrov.
Mojstrica športnega plezanja Mina Markovič je s treningi plezanja začela povsem po naključju, ko je pri desetih letih naletela na promocijsko plezalno steno na Ptuju. In se zaljubila v ta šport. Mojstrica športnega plezanja Mina Markovič je s treningi plezanja začela povsem po naključju, ko je pri desetih letih naletela na promocijsko plezalno steno na Ptuju. In se zaljubila v ta šport.
Zgodba Mine Markovič, vrhunske športne plezalke
Plezanje je lahko povsem rekreativno, popestritev gibanja, zdravja in odprtega duha, lahko pa se ga seveda lotimo na najbolj vrhunski ravni. Tako kot to počne Mina Markovič, naša najuspešnejša športna plezalka.

Sedemindvajsetletna Ptujčanka se je športnemu plezanju zapisala pri rosnih desetih letih. Povsem po naključju. Ko je nekega dne s prijatelji rolala po parku je naletela na promocijsko, osem metrov visoko plezalno steno, prvo na Ptuju.

"Spomnim se, da sem nekoga prosila, ali mi posodi čevlje, in šla plezat. Takoj mi je bilo všeč. Namignili so mi, da bodo podobno steno postavili tudi v eni od ptujskih osnovnih šol, in spomnim se, da sem na Planinsko društvo Ptuj redno hodila preverjat, kdaj se bo to zgodilo. Komaj sem čakala, da bom lahko začela," se Markovičeva spominja trenutka, ki ji je zasukal življenjsko smer.

Tako kot Jeran tudi naša plezalna šampionka poudarja, da je plezanje zelo varen šport. Poteka v telovadnicah, vadbe so vodene. Plezanje je varovano z vrvjo ali blazinami, in tudi če otrok pade, pade na mehko oziroma se ujame na vrv.

"Plezanje skrbi za zdrav razvoj telesa, dokler seveda ne gre v vrhunske profesionalne sfere, izboljša koordinacijo in lahko rečem, da razvija pozitiven pogled na svet!"
Športno plezanje je v Sloveniji v vzponu. S plezanjem se ukvarja približno 15 tisoč Slovencev.Športno plezanje je v Sloveniji v vzponu. S plezanjem se ukvarja približno 15 tisoč Slovencev.

Šport v vzponu
Plezanje je šport v vzponu, trdi Jeran. Ko je kot enajstletni fantič leta 1991 zašel v plezalni svet, je poznal vse, ki so se ukvarjali s plezanjem. "Danes pleza 15 tisoč ljudi in nikakor ne morem poznati vseh. Dandanes ima že vsaka nova telovadnica svojo plezalno steno – pa pozabimo zdaj na to, da je prostor žal prevečkrat napačno sprojektiran –, zato priljubljenost plezanja sploh ne preseneča."

ABC za starše
Od kod izvira športno plezanje?

Športno plezanje izhaja iz alpinizma in se je pozneje izoblikovalo v samostojno športno panogo. Deli se na tri discipline, in sicer klasično športno plezanje, ki obsega plezanje v nizkih stenah in na plezališčih, balvansko plezanje, kamor spada plezanje na balvanih in spodnjih delih sten, ter športno plezanje v visokih stenah, ki poteka v smereh, daljših od enega raztežaja ter ustrezno varovanih s svedrovci in urejenimi varovališči.

Kako otroka vključiti v športno plezanje?
V plezalnih klubih, v okviru šolskih dejavnosti.

Kakšne so prednosti športnega plezanja?
Športno plezanje izboljšuje koordinacijo, krepi koncentracijo in moč. Lahko plezate v telovadnicah, plezalnih centrih (kjer plezalne smeri redno spreminjajo, zato se ni treba bati, da bo postalo enolično), na naravnih plezališčih in plezalnih stenah na prostem.

Dobrodejno vpliva tudi na počutje ljudi, ki jih tarejo različne bolezni, tudi mišična distrofija, pomaga pri rehabilitaciji po raznih poškodbah, tudi posledicah prometnih nesreč. Pomaga krepiti samozavest in vzpostavljati prijateljske stike. Če plezalec upošteva vsa varnostna pravila, potem gre za dokaj varen šport.

Kakšni so stroški?
Stroški so dokaj nizki. Plezalno opremo si lahko izposodite, za vadnino boste odšteli približno 30 evrov mesečno. Če boste plezalno opremo kupili, boste zanjo odšteli od 350 evrov, a bo oprema zdržala več let.

Kakšna je regionalna porazdeljenost društev in prog?
Športno plezanje v Sloveniji ureja Komisija za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije, ki združuje vse registrirane klube v Sloveniji. Teh je trenutno natanko 50. Skrbi za organizacije tekmovanj na državni ravni, za državne reprezentante in kategorizirane plezalce, za izobraževanje strokovnega kadra, za urejanje plezališč, varstvo narave in promocijo športnega plezanja.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije