Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Google gre na Everest

Polet.si - Eva Mrhar: Z 18-kilogramsko opremo se je ekipa Googla odpravila na najvišje gorovje na svetu, z misijo, da posnamejo tudi ta odročni del sveta ter ustvarijo do sedaj najbolj podroben zemljevid Mount Everesta z okolico.

Treking po nepalski regiji Khumbu je opravila šestnajsterica, v kateri so bili inženirji in razvojniki, vodil pa jih je Apa Sherpa, gornik, ki se je Everest osvojil 21-krat.
Objavili so več kot 45 tisoč panoram in ustvarili interaktivni ulični pogled (»street view«), kot ga poznamo tudi drugod po svetu in kot ga imamo od lanskega leta tudi v Sloveniji. Z izjemno opremo so s 360-stopinjskimi slikami ljudem dali vpogled v življenje šerp in korak za korakom svojo virtualno turo popeljali tudi do Everestovega baznega kampa. Odpravili pa so se tudi v notranjost regionalnih kulturnih znamenitosti (budističnih samostanov) in naselij.

Vodja projekta Raleigh Seamster pravi, da so s tem želeli predstaviti zgodbo šerp in jim tudi pomagati pri njihovem tveganem početju. Lani aprila je samo v eni nesreči umrlo 16 visokogorskih vodičev (nosačev), ki si turistom pomagali do priljubljene trofeje. Apa Sherpa je ob otvoritvi virtualnega vpogleda v njegovo življenjsko okolje izrazil upanje, da bodo ljudje širom sveta ob ogledu bolje spoznali in razumeli regijo ter šerpe, ki tam živijo. Prav tako pa dojeli, da regija ponuja veliko več kot samo gore.

Eva Mrhar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije