Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hotel za premožne Arabce in Azijce

MMC RTV SLO: V švicarskih Alpah želijo postaviti najvišjo zgradbo v Evropi

Visoko v švicarskih Alpah naj bi zrasel najvišji nebotičnik v Evropi. V vasici Vals, ki ima le tisoč prebivalcev, naj bi zgradili velikana, visokega kar 381 metrov.

Če bodo načrti uresničeni, bo to najvišja zgradba na stari celini. Trenutno namreč za najvišjo evropsko stavbo velja londonski The Shard, ki meri v višino natančno 1.000 čevljev oziroma 305 metrov.

Najcenejša soba skoraj tisoč evrov na noč
In kaj se bo skrivalo v novi najvišji zgradbi v Evropi? Ne bo šlo za kakšen sedež velike korporacije ali banke, kot bi to ob omembi Švice morda pomislili, ampak vlagatelji želijo postaviti nadvse razkošen hotel, v katerega naj bi privabili predvsem petičneže z Bližnjega vzhoda in Azije. Nebotičnik naj bi tako imel 100 suit, za najcenejšo med njimi bo treba za eno prenočevanje odšteti 940 evrov, najdražja med njimi pa bo menda stala kar vrtoglavih 23.460 evrov. Na noč, da se razumemo.

Projekt naj bi zrasel v odmaknjeni gorski vasici Vals, v kateri so sicer tudi vrelci termalne vode, na nadmorski višini 1.220 metrov. Podrobnosti megalomanskega načrta, ki naj bi stal okoli 190 milijonov evrov, bodo uradno predstavili prihodnji teden v Zürichu, vlagatelji pa naj bi izbrali arhitekturno zamisel priznanega Američana Thoma Mayna. Idejni vodji projekta sta Remo Stoffel, sicer tudi lastnik vseh term v Valsu, in tamkajšnji podjetnik Pius Truffer, ki je za enega izmed švicarskih časopisov dejal: "Vem, da želimo poseči po zvezdah. Želimo zgraditi enega izmed petih najboljših hotelov na svetu."

"Nebotičniki v Alpah so absurd"
A načrt že dviga veliko prahu, saj se mnogi ne strinjajo s tako velikim posegom v okolje. "Nebotičniki v Alpah so absurd," je tako dejal profesor arhitekture iz Züricha Vittorio Lampugnani ter dodal, da ni prav nobene potrebe, da bi toliko ljudi prihajalo v tako majhen alpski kraj. "Postaviti nebotičnik v dolino je precej brez pomena. Mislim, da je vse le del marketinga," pa je dejal švicarski arhitekt Benedict Loderer.

Glede na švicarsko zakonodajo se bo morala o postavitvi zgradbe na referendumu jeseni opredeliti tudi lokalna skupnost.

A. P. J.

18.03.2015


Der Bund.ch - 15.03.2015
Ein 380-Meter-Turm für Vals

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije