Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Žrtve snežnega plazu

14.03.1935

dLib.si

četrtek, 14. marec 1935, ob 18:22, Boris Štupar, ogledov: 679

Jutro: Devet smučarjev mrtvih - Pozor na pršič!

Včerajšnje »Jutro« je objavilo kratko vest, da je snežni plaz v Schladminskih Turah zasul večjo skupino smučarjev, ki so se pod vodstvom smučarskega učitelja Leona Redla urili z dilcami na nekem hribu.

Redl se je odpeljal z udeleženci svojega tečaja, ki ga je priredil dunajski »Schulverein«, v nedeljo na planine in je bil zatrdno prepričan, da se vrne s svojimi gojenci živ in zdrav domov čez teden dni. Kraj, kjer se je primerila nesreča, leži 1600 m nad morjem m je oddaljen od Schladminga sedem ur hoda. Smučarji so si izbrali vežbališče na prostoru v globači, ki je od vseh strani zaslonjena s strmim svetom. Nad globeljo je veter v zadnjem času nanesel mestoma ogromno snega. In tako se je nad smučarji, ki niso niti slutili, kako blizu preži na nje smrt, z višine 70 metrov utrgal snežni plaz, ki je s presenetljivo naglico pridrvel v globačo ter zasul vse udeležence tečaja. To se je zgodilo okoli petih popoldne.

Učitelj Redi se je med prvimi izkopal iz snežnih mas in je z nekaterimi učenci začel odgrinjati sneg, toda kmalu je spoznal, da ne bo opravil nič brez izurjenih reševalcev. Poslal je ponje v dolino, kjer so takoj zbrali 22 mož, ki so nemudoma odrinili na pot. Vreme pa je nagajalo in namesto da bi reševalci prispeli na kraj nesreče opolnoči, so prišli šele ob petih zjutraj. Začeli so odgrinjati sneg in kmalu so odkopali tri človeška trupla. Pozneje so odgrnili še tri in na koncu zopet tri, vsega skupaj torej devet človeških žrtev.

Vest o katastrofi je prišla tudi na Dunaj in izzvala panično vznemirjenje, kajti takšne nesreče ni v sedanjem času nihče pričakoval. Dunajski alpinisti so zaradi tega izdali poziv na občinstvo, naj se čuva pršiča, ki leži zdaj na visečem svetu. Ta sneg je nevaren posebno zaradi tega, ker nima nobene zveze s podlago in se trga že ob najmanjših stresljajih. Ljudje, ki mu pridejo blizu ali celo hodijo po njem, izpostavljajo svoje življenje, smrtni nevarnosti.

Jutro, 14. marec 1935

eXTReMe Tracker