Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.02.15

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo povečini jasno, čez dan bo v osrednji in vzhodni Sloveniji več oblačnosti. Ponekod po nižinah bo zjutraj megla ali nizka oblačnost.
V soboto bo v zahodni Sloveniji povečini jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.
V nedeljo bo zjutraj precej jasno, po nižinah bo lahko megla. Čez dan se bo od zahoda pooblačilo, ponekod na severu bodo možne rahle padavine. Zapihal bo jugozahodni veter.
V ponedeljek bo pretežno oblačno, ponekod bo nekaj dežja. Še bo pihal jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje, nižje, večinoma pod gozdno mejo, pa 1. stopnje. V gorah je bilo suho in v četrtek kar sončno vreme. Snežna odeja se je preobražala, še posebno na prisojnih pobočjih. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Tveganje je še vedno predvsem zaradi slabe povezave med staro, skorjasto in deloma poledenelo podlago ter zgornjo plastjo novejšega snega.
V sredo je bilo precej oblačno in v glavnem suho vreme. Vzhodni veter je slabel in ni več delal večjih novih zametov. Snežna odeja se je počasi preobražala, na sončnih pobočjih je nastajala skorja.
Višina snežne odeje je precej neizenačena. Na nadmorski višini 2500 metrov je v Julijcih snega do okoli 210 cm, na 1500 metrih do okoli 130 cm, na 1000 metrih od 40 do okoli 80 cm. Drugod po naših gorah je snega nekoliko manj. Omembe vredna snežna odeja sega večinoma do nadmorske višine okoli 800 metrov, v dolinah in osojah pa tudi nižje. Snežna odeja je mehka in se predira do stare, trde podlage, skorja pa je že nastala zaradi dnevnega segrevanja in nočnega zmrzovanja na prisojnih pobočjih ter ponekod na ravninah. Veliko je zametov in klož, ki so še razmeroma labilne. Grebeni ter vetru izpostavljene lege so precej spihani in zato marsikje trdi in poledeneli, pa tudi kopni.

27.02.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije