Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohod na Tinjan

VO PD Slavnik organizira v nedeljo, 22. februarja; je primeren za vse - Izhodišče je Zadružni dom v Dekanih.

Dobimo se, kot po navadi, pred Fontano na Kozini ob 8. uri in se odpeljemo v Dekane.

Hojo bomo začeli ob 8.30 izpred zadružnega doma v Dekanih po Poti za srce (rdeče-modre oznake) mimo dekanskega slapa, kjer bo krajši postanek, da si ogledamo ta zanimiv slap. Nad slapom drži enakomerno napeta steza ves čas po gozdu, ko imamo desno pod seboj strugo potoka. Končno se po polurnem vzponu dvignemo v Kolombar, skupek nekaj obnovljenih hiš na sedlu med Tinjanom in Strzarjem na naši desni.

Sprehodili se bomo skozi vasico in za zadnjimi hišami zavili v desno. Zložna strmina med opuščenimi terasami nas odloži na tinjansko cesto, v neposredni bližini kapelice, kjer zavijemo še enkrat v desno in se mimo še živega kala sprehodimo skozi Tinjan.

Tinjan je točka slovenske transverzale in eden najlepših istrskih razglednikov. Poučen je pogled v Osapsko dolino in obe udornici, na Socerb, Tržaški zaliv, za katerim se belijo naši Julijci in levo od njih italijanski Dolomiti. Tudi na koprsko stran se lepo vidi, na Šavrinske griče in krog sklenemo na Slavniku.

Na Tinjanu bo daljši postanek s počitkom in malico. V Dekane se bomo vrnili po krožni poti. Z vrha bomo sestopili h Kaluži, tinjanskemu kalu, kjer je pod njim razpotje. V levo zavije transverzala v Osp, mi pa bomo nadaljevali po Poti gradov do avtoceste in na drugi strani sestopili v Stepane in Rožar. Tu se bomo navezali na Pot štrig in po njej nadaljevali nad strugo potoka Ošleka, se dvignili v opuščen zaselek Bertoše, od koder bomo po strmem pobočju sestopili v Globoki potok. V spodnjem delu si bomo ogledali Batistove kipe iz peščenjaka (predstavljajo stara slovanska božanstva!), se po asfaltu (žal, ne gre drugače) dvignili nad Rožinče (ali Sv. Nedelja) in se po udobni gozdni poti vrnili na izhodišče pri zadružnem domu v Dekanih.

Za celoten krog potrebujemo štiri ure lahke hoje. Hrana in pijača iz oprtnika, kjer je treba imeti zaščito proti morebitnemu dežju in rezervno obleko. Priporočljive so pohodne palice.

Prijave sprejemamo v društveni pisarni vsak četrtek med 18. in 19. uro, lahko pa se prijavite tudi na 031 316 977 vodja pohoda.

Vodja pohoda: Branko Bratož-Ježek

...02.2015


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije