Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Družina - 15.02.15

Že poznate Otmarjevo romarsko pot | 11. Trstenjakov pohod

Ze poznate Otmarjevo romarsko pot?

Prvo soboto po svetih treh kraljih, 10. januarja, se nas je veliko pohodnikov odpravilo na romanje po Otmarjevi poti, ki ga vsako leto organizira Planinsko društvo Vipava, skupaj z župnijami Podraga, Vrabče in Štjak. Ta romarska krožna pot je nastala v spomin na Otmarja Črnilogarja (1931-1999), duhovnika, prevajalca Svetega pisma, profesorja klasičnih jezikov, filologa, dobrega pedagoga, ljubitelja narave, pohodnika, gornika in velikega človeka. Pohod smo začeli v trdi temi, v zgodnjem jutru pri cerkvici sv. Urbana pred vasjo Podraga in nadaljevali do župnijske cerkve sv. Mohorja in fortunata v Podragi, kjer je bila maša za pokojnega Otmarja.

Po maši smo nadaljevali po poti: sv. Socerb nad Podrago, sv. Ana v Razgurih, Marijino darovanje na Taboru, sv. Martin v Grižah, sv. Tomaž v Štomažu, sv. Anton v Mahničih, sv. Katarina v vasi Bogo do sv. Jakoba v Štjaku. Utrujenost po desetih urah hoje in 30 km romarske poti je bila ob dobri družbi hitro pozabljena. e. s.


GORNJA RADGONA
V soboto, 10. januarja, se je ob rojstni hiši duhovnika, akademika, antropologa, psihologa, strokovnjaka za barve, grafologa in častnega občana dr. Antona Trstenjaka v Rodmošcih zbralo približno 350 ljudi. Spolnili so se 109. obletnice Trstenjakovega rojstva (8. januarja 1906-29. septembra 1996). Ob tej priložnosti je bil tudi 11. Trstenjakov pohod v organizaciji planinskega društva iz Radgone in Negove. Srečanje je povezovala Slavica Trstenjak, ravnateljica Osnovne šole Negova, ki jo je pokojni akademik obiskoval in je zdaj poimenovana po njem. O pomenu dr. Trstenjaka je zbranim spregovoril ljutomerski župnik in dekan Andrej Zrim. Akademski slikar Lojze Veberič je izročil družini Vogrinec, ki živi v Trstenjakovi rojstni hiši, kolač domačega rženega kruha, kot je to storil vsakič ob obisku svojega prijatelja Antona v Ljubljani. Franci Klemenčič

  15.02.2015

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije