Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ogromen plaz zemlje ogroža Kropo

Slovenec: Kropa, 25. februarja.
V noči od sobote na nedeljo je naša Kropa prestala obilo strahu in bilo je treba velikega dela, da je bila nevarnost odstranjena.

Eno leto je že od tega, kar je Kropo zadela velika škoda po povodnji, temu pa se je sedaj pridružila še nova nesreča, namreč, da nas je ogrožal velik zemeljski plaz. Podobne nesreče dokazujejo nujnost, da bi bilo treba urediti odtoke vode v hribih, ki obdajajo Kropo. V soboto okrog 9 se je spustila neopaženo in tiho velikanska plast zemlje z bližnjega hriba Hrinovca. Vzrok tej nesreči je bilo deževje, ki je prejšnji dan namočilo ta del hriba.

Zemlja je počasi prišla s hriba v dolino ter se polagoma pomikala proti središču Krope. Ljudje niso nevarnosti opazili prej, dokler ni ta ogromna blatna plast dosegla prvih hiš v Kropi. Z velikansko silo je ta brozga ilovice in peska pritisnila ob prve hiše ter vdrla v vse nižje prostore. Zemeljski plaz je uničil vse vrtove v Kropi, dosegel je hišo gostilničarja Šolarja, Lazarjevo mesarijo in poplavil vso sredino trga. Kar je blatna plast dosegla, je odnesla seboj. Plast je bila debela 1 do 1.5 m. Pograbila je več drvarnic in drv, ki so bila zložena pred hišo ter vse odnesla na sredo trga. Ljudje so prestrašeni pritekli, da bi zavrnili nevarnost in da bi vsaj iz kletnih prostorov rešili, kar se je dalo rešiti pred uničujočo ilovico. Pomagali so s požrtvovalnostjo drug drugemu. Bila pa je na nogah vsa Kropa in zadnji reševalci so šli spat šele v nedeljo ob 4 zjutraj.

Zaenkrat so ljudje ustavili nevarnost nadaljnjega prodiranja z raznimi deskami in tramovi, ni pa rečeno, da je nevarnost za vselej odpravljena. Hrinovec je namreč ves razpokan in od časa do časa spušča raz sebe velike kepe blata. Ljudje so prestrašeni, ker je to še večja nesreča, kakor lanska povodenj, a ker jih more zadeti ponovno še večja nesreča, ki bi bila že podnevi strašna, katastrofalna pa, ako bi se zgodila ponoči. Ljudje potrebujejo nujne pomoči, da se podobna nevarnost s primernimi napravami trajno odpravi.

Slovenec, 27. februar 1935

27.02.1935

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije