Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 05.03.15

ŠZL - Žiga Černe: Nekaj za zdravje ...

Utrjujte svoje zdravje
Po definiciji je »telesna dejavnost kakršno koli telesno gibanje, ki ga ustvarijo skeletne mišice in katerega posledica je poraba energije nad ravnjo mirovanja«. Medtem ko je telesna vadba namenjena izboljšanju telesne pripravljenosti in zdravja, pa poznamo tudi posebna zvrst telesne dejavnosti, ki je ukvarjanje z organizirano in načrtovano športno (rekreativno) vadbo, lahko tudi z udeležbo na rekreativnih tekmovanjih ali dogodkih. Približno polovica prebivalcev Slovenije je nezadostno telesno dejavna in če menite, da sodite mednje, predlagamo da spremenite način življenja. Začnite počasi, najprej spremenite svoj dnevni urnik in vanj umestite nekaj prostega časa za gibanje. Naslednji korak pa naj bo preizkus hoje na dva kilometra, ki jih od začetka marca povsod na voljo na pretek. Preverite na www.rekreacija.si ali na cindi-slovenija.net.

Jurčičev pohod
V prvih marčevskih dneh ne moremo mimo za nekaj mesecev daljših in na daljši rok zanesljivo toplejših dni, mimo dneva žena, rekreativno pa ne smemo izpustiti povabila na Jurčičev pohod, ki se bo to soboto dogajal na poti od Višnje Gore do Muljave in lahko še naprej do Krke. Start bo odprt od 6. ure, čaka pa vas dvanajst- ali petnajst-kilometrski pohod po poti prizorišč iz Jurčičevih literarnih stvaritev. Manjkala ne bo niti lokalna ponudba. Informacije: 041 746 825, www.prijetnodomace.si.

Dan črnega teloha
Strupena roža s snežno belimi cvetovi in črnimi koreninami, ki cveti od januarja do aprila, bo svoj trenutek pozornosti imela 7. marca. Pravzaprav ne bo šlo le za trenutek, ampak kar kratek pohod, na katerega ste na izhodišče vabljeni ob 9. uri k Murovemu spomeniku na Višcah (s parkirišča pod Blejskim gradom peš nadaljujete po traktorski poti med pristavskimi gredicami, ob robu gozda in nato skozi gozd še deset minut., cilj pa bo vzpon na Blejski grad. Ob poti si boste ogledovali rastlinje, v Viteški dvorani gradu pa bo projekcija fotografij črnega teloha mojstra fotografije Francija Ferjana. Informacije: 041 767 293, www.mdbled.si.

Pred dnevom žena na Primskovo
V srcu dolenjskega hribovja, kjer je nekoč vodila rimska cesta, stoji ena najlepših dolenjskih goric, ki se z imenom Prinskau omenja že sredi 13. stoletja. Njene lepote, zanimivosti in razglede lahko to soboto spoznate na pohodu, ki se bo ob 8. uri začel na Kopačiji na Gradišču, obiskali pa boste Dolnji in Gornji Vrh ter Sevno do izhodišča, kjer bo zaključek za manj pripravljene, ostale pa čaka še zanimiv vzpon na vrh Primskove gore. Dolžini sta šest in pol ter sedemnajst kilometrov, pot pa ni naporna. Informacije: 041 649 351, www.levstik.si.

Pohod po Erzelju: med zaselki in studenci
»Nedaleč od gradu Lettenburg je lep zračen sanjski gozdiček, blizu katerega na kar precej visokem hribu leži kraj Rosel. Tam najbolje rastejo-uspevajo slavna znana bela vipavska vina, ki jih poznajo na Kranjskem in drugod.« Tako je pred davnimi leti, v Slavi vojvodine Kranjske, zapisal Janez Vajkard Valvasor. Kraju danes rečemo Erzelj (imenoval se je tudi Arsell, Ersell, Erssel, v času avstro-ogrske monarhije pa je bil Hersell), domačini pa v nedeljo vabijo na pohod po zavetju vipavskih gričev, ki ležijo jugozahodno od Vipave. Start bo ob 9. uri pri šoli na Erzelju, v treh do štirih urah pa boste kondicijo nabirali z obiskom cerkve Marije Snežne, protiturškega tabora na vzpetini Tabor, vrha Sv. Petra in bolnice Vera. Na cilju bo odprta kmečka tržnica z domačimi vini in pridelki. Informacije: 031 379 375, www.erzelj.si.

Pohod po Sladki poti
Osrčje Krajinskega parka Goričko spoznajte na nedeljskem pohodu po krajih, ki jih povezujejo sladke dobrote. Začetek poti je v vasi Ratkovci pri medičarstvu Jožice Celec, naprej pa vodi do Časarovega vodnega mlina v Berkovcih, Rojarove iže čebelarja Kolomana Kozica v Ivanjševcih in se zaključi spet na začetku. Zbor bo ob 9. uri pred vaško gasilskim domom v Ratkovcih, začeli pa bodo s predstavitvijo programa Pilates pohodi, s katerim se boste pravilno ogreli in svoja telesa pripravili za pohod. Po okrepčilu in kratkem programu se boste podali na štirinajst kilometrov dolgo krožno pot. Vsak bo prejel medeno medaljo, domov pa vas ne bodo pustili ne lačnih in ne žejnih. Informacije: 041 941 175, www.sladka-pot.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije