Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Usklajevalni seminar za gorske reševalce – zimska tehnika

GRZS - Brane Žorž: V soboto 7. 2. 2015 in nedeljo 8. 2. 2015 smo nadaljevali z zimskim delom usklajevanja bodočih reševalcev.

Vsi udeleženci smo se ob 8. uri zjutraj zbrali v Gorniškem učnem centru na Zelenici, kjer smo v dveh dneh preverjali teoretično in praktično znanje pripravnikov iz zimske reševalne tehnike GRZS.

Po zboru so pripravniki pred kočo izvedli preizkus delovanja plazovnih žoln. Sledil je odhod do delovišč na območju Suhega ruševja, ki se nahaja pod ostenji Vrtače, 2181 m. Pri balvanu pod Suhem ruševju smo razdelili pripravnike v več skupin, ki so nato krožili med posameznimi delovišči. Ko so vse skupine zaključile z delom smo se ponovno zbrali ter odšli proti Vrtači, kjer smo na zasneženih pobočjih preverili še njihovo znanje transporta ponesrečenca z nosili UT2000 ter akia čolnom. V Planinski dom na Zelenici smo se vrnili ob 15.30 ter imeli kosilo. Po kosilu je v učilnici planinskega doma sledila teoretična predstavitev delovanja lavinskih žoln ter različnih sistemov iskanja zasutih pod snežnim plazom. Praktični prikaz so pripravniki izvedli kasneje v okolici planinskega doma. Sobotni delovni dan smo zaključili v večernih urah z analizo v učilnici Doma na Zelenici.Kandidati so se seznanili še z alternativni metodami preizkusa snežne odeje (CT,...).

V nedeljo smo z delom pričeli ob 7.45 ter ponovno izvedli test lavinskih žoln pred odhodom na delovišče, tokrat pod melišča Begunjščice. Tu smo pripravnike razdelili v dve skupini, ki sta sočasno opravljali vajo sondiranja na snežnem plazu ter izkop zasutega in opravili preizkus snežne odeje po švicarski metodi. Po končanem preverjanju smo se vrnili nazaj v planinski dom, kjer je ponovno sledila analiza.

Dvodnevni usklajevalni seminar smo zaključili ob 11. uri ter nato poskrbeli še za prevoz opreme z aki čolnom od Planinskega doma na Zelenici do parkirišča pri tunelu Ljubelj.

Inštruktorji, ki so delali s pripravniki na posameznih deloviščih so ocenili, da so pripravniki pokazali realtivno dobro znanje zimske tehnike. Predstavljen je bil tudi koncept ter način preverjanja znanja na izpitu iz zimske tehnike, ki bo 7. in 8. marca na isti lokaciji.

Brane Žorž
fotografije: Grega Žorž , arhiv GRZS

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije