Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 06.02.15

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 1

Danes bo še nekoliko snežilo, okrepljen V veter pa bo gradil klože in zamete. V prihodnjih dneh nas čaka lepše in postopoma bolj sončno vreme, temperature pa bodo še vedno pod lediščem. Nevarnost proženja snežnih plazov je nad gozdno mejo ZNATNA (3. stopnje), pod njo pa ZMERNA (2. stopnje) , zato pri izbiri cilja marsikje ne bo odveč večja previdnost . Zlasti se izogibajte odprtim, neporaščenim in strmim pobočjem ter grapam in žlebovom z napihanim snegom, saj lahko tam sprožite plaz sami že ob manjši obremenitvi.
Novi bilten bomo pripravili ob naslednji večji spremembi plazovnih razmer!

Stanje: V noči na petek je zapadlo v gorah do 10 cm novega suhega snega na približno 50–80 cm podlage. Ves teden so zmerni vetrovi, sprva SZ od sredine tedna dalje pa JV smeri, prenašali sneg in gradil zamete in klože. V noči na petek se je JV veter še okrepil in povečal velikost območij z zameti in kložami. Temperature že več kot teden dni vztrajajo pod lediščem, zato se sneg le počasi preobraža. Marsikje so plasti snežne odeje med seboj še vedno slabo sprijete. Na starejši, deloma že preobraženi plasti, je okrog 40 cm debela, slabše sprijeta snežna odeja. Ponekod pod novim snegom so skrite še starejše klože.

Napoved: Danes bo še snežilo, vendar bo količina novega snega manjša kot je sprva kazalo. Do jutri zjutraj lahko pade še od 10 do 15 cm novega snega. Pihal bo zmeren do močan veter V do SV smeri, ki bo gradil zamete ter klože. Temperature bodo vztrajale pod lediščem, zato bo tudi preobrazba snežne odeje še naprej počasna. Posamezne plasti snežne odeje bodo ostale nepovezane. Ob koncu tedna nas čaka tudi nekaj sonca. Nevarnost proženja snežnih plazov nad gozdno mejo ostaja ZNATNA (3), pod njo pa ZMERNA (2). Posebej nevarna so pobočja z napihanim snegom, zato se izogibajte daljših, neporaščenih in strmih pobočij ter grap in žlebov z napihanim snegom.

06.02.2015

Naslednji bilten bo 09.02.2015
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije