Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Preveč kozorogov

Jutro: Dočim po ostalih goratih deželah obžalujejo, da imajo kozorogov premalo ali da so jim sploh že izumrli, se lahko v ozemlju Augstmatthorna v Švici pobahajo, da jin imajo preveč.

Žal pa je takšno bahanje zvezano z raznimi neprijetnostmi. Pred kakšnimi 15 leti so prestavili sem nekoliko kozorogov iz gojišča v Interlaxnu, v tem času pa so se živali, ki so pod najstrožjo zaščito, tako razmnožile, da jih cenijo danes na kakšnih 120 glav. Ker pa se oblizujejo najrajši z divjim senom, ki ga gorjanci s težavo zbirajo na svojih pašnikih, in ker sprožujejo na svojih skalnih pohodih kamenje, ki se ga boji vsak planinar, je umljivo, da gledajo mnogi ljudje postrani na to početje in bi jih rajši danes pokončali nego jutri.

Toda oblasti se ne vdajo. Dolga pogajanja med državo in občinami so se končala za sedaj s tem, da se je država obvezala povrniti vsako dokazano škodo, ki bi jo napravile lepe živali, in da je dovolila ustreliti nekoliko starih eksemplarjev. Večje število kozorogov pa bodo ulovili in jih prepeljali v druge kraje, posebno v zaščitni naravni park v Grimselskem ozemlju, kjer ne bodo živali nikogar motile in jih tudi nihče ne bo smel motiti.

Jutro, 10. februar 1935

10.02.1935

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije