Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prihaja metež stoletja:

Slovenske novice - Jaroslav Jankovič: ... v dveh dneh meter snega!

Snežilo bo dva dni skupaj, na Primorskem orkanska burja. V dolinah do 70 cm snega, že na 600 metrih tudi meter in več.

LJUBLJANA – Meteorologi te dni niso preveč zgovorni. Že pred dnevi so sicer namigovali: »Ja, konec tedna pa bo ... takrat bo ... predvidoma v petek ...« Glede na blamažo ameriških vremenarjev, ki so pred dobrim tednom mestu New York napovedovali snežni vesoljni potop, potem pa ga je zgolj lepo pobelilo, previdnost ni nepričakovana. Pa vendarle kaže, da nas bo konec tedna resnično zametlo, da prihaja metež stoletja.

Začenja se danes dopoldne, ko bodo težki oblaki iz jugovzhoda prinesli ogromno snega. Kot opozarja klimatologinja mag. Tanja Cegnar z agencije za okolje, sneženje ne bo v trenutku zajelo vse Slovenije, ampak bo sneg postopoma zasipaval naše pokrajine. Glede na to, da se bodo temperature obdržale pod ničlo, napovedujejo od –5 do –1 °C, lahko pričakujemo drobnejše snežinke kot v preteklih dneh, ko so južne krpice ustvarjale plundro na cestah, sneg na travnikih in poljih pa se je vidno sesedal. Snežilo bo danes ves dan, se nadaljevalo v noč in jenjalo komaj jutri, v petek popoldne. Na Primorskem se bo razbesnela burja, njeni sunki bodo močni čez 100 km/h. Arso je za večji del države že razglasil rdeči alarm.

Snežni viharji, meter snega

Uradna meteorološka napoved pravi, da je velik del Evrope in Sredozemlja v višinah preplavljen s hladnim in vlažnim zrakom. Ciklonsko območje, ki se zadržuje nad zahodnim Sredozemljem, se bo danes in v noči na petek prek Italije pomaknilo nad severni in srednji Jadran.

»Nad Slovenijo v višinah pihajo južni do jugovzhodni vetrovi, pri tleh pa se bo v naslednjih dneh krepil severovzhodni veter,« pojasnjuje Cegnarjeva in dodaja, da bo danes in v noči na petek ter še v petek dopoldne močan veter prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države.

»V času najmočnejšega sneženja, od danes popoldne do petka popoldne, bo v večjem delu Slovenije predvidoma v 24 urah zapadlo od 25 do 40 centimetrov snega, lokalno predvsem na vzhodu lahko tudi precej več kot 70 centimetrov.« Velja za nižine, če pa bomo hoteli obiskati gorsko kmetijo na 600 metrov n. v. nekje v Posavju ali na Kozjanskem, nam bo moral gospodar s traktorskim plugom odriniti vsaj meter snega. Napovedi se z regijami in po višinah namreč močno razlikujejo.

Najmočnejši sunki burje na Primorskem bodo v tem času lahko presegali hitrost 100 km/h. Ponekod na Primorskem ni izključena niti poledica.

Deževje ob morju bo spremljala zmerna do močna burja, drugod po državi pa bo bril severovzhodni veter. Temperature bodo od –5 do 0 °C, na Primorskem od 1 do 5 °C.

Zima se je prestavila

Jutri se bo veter na zahodu države še okrepil, prenašal sneg in gradil globoke zamete. Sneženje bo začelo slabeti šele proti večeru, ko bomo zagotovo, vsaj tako zatrjujejo meteorologi, namerili rekordno višino snežne odeje.

Klimatologi zatrjujejo, da se s segrevanjem ozračja spreminjajo tudi letni časi: »Spreminjata se zlasti jesen, ki je vse daljša in se nekako zariva v zimo, in pomlad, ki je krajša in neizrazita, hitro vstopi v poletje,« pove agrometeorologinja Andreja Sušnik. Zima se je v zadnjih desetletjih nekako prestavila na konec januarja in začetek februarja: »Vse več je tako imenovanih zelenih božičev, na katere smo se že navadili. Sicer pa je tudi letos povprečna temperatura kar visoko od dolgoletnega povprečja. V letošnji zimi je bila povprečna temperatura okoli 3 °C, morala bi biti 0,8 °C,« namigne Sušnikova.

Prav zato so nam še v sredo iz Prlekije poročali, da so zvončki na osončenih robovih gozda razprli svoje cvetove.

»In leska se je tudi že prašila,« dodaja Sušnikova, ki poudarja, da zgodnje spomladanske cvetke razpirajo cvetove predvsem zaradi nenavadno visokih temperatur, kar kaže na segrevanje ozračja.

Lani najtoplejši februar z žledom

Če primerjamo vreme in temperature z lanskim februarjem, nas stisne pri srcu, saj nas je močno prizadel žled, ta je po naših gozdovih povzročil za 20 milijonov evrov škode. Podrta drevesa še danes odstranjujejo, celotna sanacija gozdov pa verjetno nikoli ne bo opravljena, saj so se mnoga drevesa lomila na strmih, neprehodnih in zlasti ekonomsko nezanimivih območjih.

Kljub žledu pa je bil lanski februar kot celota občutno toplejši kot običajno: na Obali je bil to celo najtoplejši februar doslej, dolgoletno povprečje so presegli za 5,6 °C.

Kako kaže

Vremenske razmere se bodo v soboto spremenile, nad zahodno in srednjo Evropo bo območje visokega zračnega tlaka, ki bo občasno nad srednjo Evropo oslabelo. Nad nami bodo prevladovali severni zračni tokovi, predvidoma v nedeljo in nato še sredi tedna nas bosta hitro prešli dve vremenski fronti. Prevladovalo bo dokaj sončno vreme z občasno povečano oblačnostjo. Omembe vrednih padavin ne bo. Jutranje temperature bodo marsikje globoko pod lediščem, čez dan pa okoli 0 ° C ali malce več.

Z odejo in brez

V Ljubljani je bilo od sredine minulega stoletja 7 februarjev brez snežne odeje, po ves februar pa je snežna odeja ležala dvanajstkrat. V Novem mestu je bilo od sredine minulega stoletja 8 februarjev brez snežne odeje, v Murski Soboti pa 7.

Bo padel rekord na Kredarici?

Od sredine minulega stoletja na Kredarici, Obali, v Murski Soboti, Ljubljani in Celju še nikoli ni bilo toliko padavin kot februarja lani. Na Obali, Trnovski planoti, vzhodnem delu Notranjske, v Beli krajini, večjem delu Dolenjske, v večini Štajerske in v Prekmurju je padlo od dva- do trikrat toliko padavin kot v dolgoletnem povprečju. Tega so najbolj presegli v Soči, kjer so dosegli 614 % dolgoletnega povprečja, v Logu pod Mangartom 571 %, v Ratečah 517 % in v Kobaridu 511 %. Na Kredarici so izmerili najvišjo februarsko snežno odejo doslej, in sicer 560 cm. Po nižinah je snežna odeja obležala manj časa kot običajno in ni bila zelo debela.

Plugi ne bodo zmogli

Po trenutnih izračunih velike večine meteoroloških modelov bo zaradi predvidenega obilnega sneženja in močnega vetra danes, v noči na petek in v petek do večernih ur promet po vsej Sloveniji, na jugovzhodu Avstrije, zahodu Madžarske in severozahodu Hrvaške zelo otežen.

05.02.2015
Prihaja metež stoletja:
 v dveh dneh 1 m snega!



 




 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije