Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rešeni

Slovenske novice, Črni scenarij - Aleksandar Lukić: ... po 11 urah zmrzovanja, moški ne čuti nog

Skušali so jih najti tudi s pomočjo GSM-signala, a so se vsem izpraznile baterije.

SNEŽNIK – V nedeljo ob 16. uri so policijo obvestili, da so na poti s Snežnika (1796 metrov) zašli trije državljani Italije (dva moška in ena ženska). Eden od njih je star 40, drugi 71 let, ženska pa 43 let.

Anita Leskovec iz PU Koper nam je zaupala, da je z vrha Snežnika startala skupina petih: dva sta se odločila za spust s smučmi, preostali pa so šli peš. Ker kolegov na končnem cilju ni bilo, sta druga dva poklicala na pomoč. Leskovčeva pri tem poudarja, da so vsi trije takrat pogrešani izkušeni planinci, eden med njimi (najstarejši) pa je celo alpinist. Poleg ustreznega znanja in izkušenj so imeli tudi primerna oblačila.

Njihovo lokacijo so skušali odkriti tudi prek njihovih mobilnih telefonov, a so jim ti ugasnili zaradi izpraznjenih baterij. Šele danes zjutraj, 11 ur od prijave, je iskalna akcija obrodila sadove.

V bivaku čakali pomoč
Načelnik GRS Ljubljana Brane Žorž nam je opisal dogajanje in pojasnil, da je trojica zgrešila pot, saj je zgoraj snežilo, bila pa je tudi gosta megla, da niso videli pet metrov pred seboj. Ko so ugotovili, da so zašli, in glede na razmere, se je najstarejši med njimi, alpinist, odločil, da si naredijo bivak (meter globoka jama). V njem so bili varni vsaj pred vetrom in snegom, stisnjenim skupaj pa je bilo verjetno toplejše. »Mislim, da so v tistem trenutku naredili vse, kar so lahko,« pravi Žorž.

Vso noč so jih iskali, a jih na točkah, kjer so mislili, da bodo, niso našli. Naposled jih je odkrila skupina, ki se je iz Leskove doline vzpenjala na Snežnik, kakšnih 250 metrov nadmorske višine pod vrhom. Z njimi so bili dogovorjeni, da se na vsakih nekaj časa ustavijo in zapiskajo s piščalkami.

Ni več čutil nog
Ko so jih našli, so se tresli od mraza, pripoveduje Žorž. Takoj so jih odpeljali v kočo na Snežniku, ki so jo ogrevali zanje in kjer so jih pričakali s toplimi napitki. Najbolj podhlajen med njimi je bil 71-letni možakar, ki ni več čutil nog in zato tudi ni mogel hoditi. S helikopterjem so jih prepeljali v Zdravstveni dom Ilirska Bistrica.

Sicer pa Žorž pravi, da je tura na Snežnik načeloma enodnevna, toda v megli, in če nisi domačin oziroma ne poznaš poti, se ti hitro lahko zgodi, da zaideš. Planinci, previdno!

Aleksandar Lukić

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije