Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Beneški župan

Delo - Blaž Močnik: ... razjezil italijansko desnico - Nacionalna trenja: Svetnike zmotila slovenska zastava pod Matajurjem in pesem na družbenem omrežju.

Špeter – Deželni odbor Furlanije-Julijske krajine (FJk) ne bo ukrepal proti županu občine Srednje v Benečiji Luchi Postregnu, ki je na družbenem omrežju objavil, da »se ne čuti Italijana«. Italijanska politična desnica je namreč celo zahtevala, da Postregno odstavijo.

Iskrico nacionalnega trenja je s svetniškim vprašanjem prejšnji teden zanetil svetnik stranke Forza Italia Roberto Novelli, ki ga je zmotila plapolajoča slovenska zastava na koči Planinske družine Benečije na italijanski strani Matajurja, poročajo zamejski mediji. Zaradi polemik in zgražanja, ki ga je povzročila zastava, je Luca Postregna na svojem osebnem profilu družbenega omrežja objavil pesem Giorgia Gabra Io non mi sento Italiano (Ne čutim se Italijana). Pesem pa ni nič drugega kot cinično zrcalo tamkajšnjim državljanom, nikakor pa ne nasprotuje italijanstvu.

Oboji govorijo o provokaciji

Deželni odbornik za kulturo in manjšinska vprašanja Gianni Torrenti je opozoril, da poseganje v lokalne zadeve ni v pristojnosti deželne vlade, da pa bodo omenjenega župana pisno povabili, naj upraviteljem koče na Matajurju pove, kaj predvideva državni protokol glede izpostavljanja zastav tujih držav. Roberto Novelli se je zgražal: »Razumem, da je zavetišče v zasebni lasti ljudi, ki pripadajo slovenski manjšini, toda zdi se mi neprimerno, če ne celo žaljivo, da poleg slovenske zastave ne plapola še italijanska. Veliko ljudi moti takšen odnos, ki je čista politična provokacija in ki si zasluži preiskavo.« Novelli si zastavo razlaga kot odziv manjšine, ki da ima Italijo za okupatorja, medtem ko manjšinski mediji vidijo zadevo kot priložnost desnice, da obračuna ne le s Postregno, ampak z vsemi Beneškimi Slovenci.

Torrenti je miril strasti, češ da je omenjena pesem »paradoksalna himna italijanstva«, in dodal, da upa, da bodo politični predstavniki Nadiških dolin na vseh ravneh upoštevali tiste skupne vrednote, ki jih med drugim poudarja tudi Gaber, in da bo mogoče preseči napetosti, ki se vselej pojavijo ob vprašanjih slovenske manjšine.

Oglasil se je tudi podpredsednik deželnega sveta FJk Igor Gabrovec, ki priznava zakonsko določilo, da se lahko tuje zastave izobešajo pod pogojem, da je zraven izobešena tudi italijanska trobojnica: »Pa vendar slovenska zastava ni le zastava Republike Slovenije, temveč je tudi – in v primeru Doma na Matajurju predvsem – zastava slovenske narodne skupnosti, ki je svobodna, da izpostavlja lastne simbole.« Dodal je, da je Slovenija v ustavo zapisala pravico italijanske in madžarske manjšine do izpostavljanja narodnih simbolov, medtem ko tega Italiji ni uspelo, niti ne v zaščitni zakon. Opozoril je še, da bi morala na javnih stavbah občin z različnimi jezikovnimi skupnostmi na podlagi deželnega zakona ob državni, evropski in deželni zastavi vihrati tudi zastava manjšinske narodnostne skupnosti. »Tega določila pa nihče ne upošteva,« je poudaril.

Incident na smučarski tekmi

Za prav poseben incident so v nedeljo poskrbeli tržaški prireditelji smučarske tekme veleslalomskega tekmovanja za otroke do 12. leta starosti z udeleženci iz Italije, Hrvaške, BiH in Slovenije, saj so s podelitve nagrad izločili vse Neitalijane. Menda je bilo rečeno, da nagrad za Slovane letos ni, kar so organizatorji sicer uradno zanikali, napako pa le priznajo.

Med prejemniki priznanj bi moralo biti v različnih kategorijah na smučišču Forni di Sopra več deset »tujcev«, ki so ostali praznih rok. Trenerji in starši otrok so ogorčeni, smučarski podmladek pa razočaran in zmeden. Zaradi nešportnega ravnanja so najeli odvetnika, da bi dobili zasluženo, na predstavnike smučišča, tamkajšnjega župana in sponzorje pa bodo naslovili protestno pismo. Obvestili bodo tudi Mednarodno smučarsko federacijo (FIS) za otroke, koordinator med klubi notranjsko-primorske regije Lado Celestina pa zagotavlja, da se na to tekmovanje klubi ne bodo več vrnili. Prireditelji tekme iz kluba Sci Club 70 so vso krivdo zvalili na časomerilce, češ da so bili oni izvajalci tekme. Zagotovili so, da bodo medalje in priznanja z opravičilom poslali na sedeže zvez, posebna delegacija kluba organizacijskega odbora pa se bo odpravila v Slovenijo in mladim smučarjem izročila medalje in nagrade.

Blaž Močnik, Tolmin 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27661

Informacije

Informacije