Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Junaki za jutri:

Planet SiOL - Alenka Teran Košir: Gorazd in Primož Černilec -
Zmagovita dvojčka na osvajalnem pohodu

Podobnosti in ...

Na videz sta (razen pričeske, ki je pri Primožu bolj, recimo temu, sproščena) povsem enaka. Imata na las podoben glas in v trgovini izbirata enaka oblačila, vsaj tako se je zgodilo v primeru eksperimenta, ki ga je v okviru raziskovalne naloge izvedla Gorazdova sodelavka Asja Štucin.

Oba sta diplomirana DIF-ovca, oba si služita kruh kot profesorja športne vzgoje na osnovi šoli, oba sta mentorja planinskega krožka, oba sta vedno pripravljena priskočiti na pomoč (Gorazd je deklico s cerebralno paralizo naučil voziti kolo, Primož je desna roka slepega tekača Sandija Novaka, ki je prejšnji teden v Dubaju osvojil normo za nastop na svetovnem prvenstvu), sta fleksibilna in dostopna, vse dodatne dejavnosti opravljata zgolj iz navdušenja, in oba sta vajena zmagovati.

... razlike

Na vseh preostalih področjih pa sta precej različna. Gorazd je 15 minut mlajši in en centimeter višji, bolj umirjen, preudaren, velik poznavalec nebesnih znamenj. Primož je bolj glasen, ekstrovertiran, radoživ in družaben.

Gorazd je oče treh otrok (Daše, Gašperja in Gabra), Primož ima doma dve princeski, Zalo in Manco. Gorazdova žena je slikarka, Primoževa farmacevtka.

Gorazd je mentor ekipe Gorski petelini iz Tržiča, ki je na nedavnem državnem tekmovanju Mladina in gore v Idriji zmagala, Primož pa mentor ekipe Krompirjevi hribovci iz Šenčurja, ki se je uvrstila na drugo mesto. Gorazd zna reči ne, tudi kadar gre za povabilo na mesto trenerja hitrostnega rolanja v državni reprezentanci, Primož, ki je pred kratkim prevzel še mesto načelnika mladinskega odseka pri Planinskem društvu Kranj, to stori res s težkim srcem.

Ko se poti razidejo

Skupaj sta krmarila skozi osnovno in srednjo šolo, skupaj sta zakorakala na fakulteto za šport, skupaj "pogrnila" v prvem letniku in skupaj služila vojaški rok. Ko je Primož dobil ponudbo za delo v gostinstvu je izkoristil priložnost in tam vztrajal 15 let, dokler se ni zavedel, da je najbolj pametno, da se vrne na fakulteto in opravi s starimi dolgovi.

Takrat so se njune poti prvič zares ločile, a kadar sta se srečala, pravita, je bilo še vedno tako, kot da se ne bi nikdar razšla. "Imava svoje 'fore', ki sem jim lahko smejiva samo midva in tako je že od nekdaj. Če bi naju kdo od daleč opazoval, bi si najverjetneje mislil, da nama manjka kakšno kolesce v glavi," je namignil Primož.

Mladina in gore

Na šolskem športnem tekmovanju Mladina in gore, ki je namenjeno osnovnošolcem zadnje triade in ki je pravzaprav glavni razlog za njuno gostovanje v rubriki Junaki za jutri, sta se znašla po naključju.
"Primož je leta 2010 organiziral regijsko tekmovanje Mladina in gore in me povabil, naj se jim pridružim. Takrat sem se prijavil, bilo mi je všeč, zadeva je bila vrhunsko organizirana in od takrat sem zraven," se je razgovoril Gorazd.

"Z leti sem dobil voljo in željo, v tem sem se videl in želel sem si zmage. Letos se nam je končno vse poklopilo in zmagali smo. Med pripravami na tekmovanje sem se v šoli poškodoval in mesec in pol preživel na bolniškem dopustu. V tem času sem podrobno naštudiral vse gradivo, sestavil vprašanja za otroke, s somentorico Asjo Štucin sva jih pripravila do te mere, da smo zmagali. V prvi vrsti pa je šlo za timsko delo," poudarja Gorazd, ki se zaveda, da je planinarjenje najbolj razširjen šport v Sloveniji in zato vreden še večje pozornosti.

Široka in uporabna znanja

Primož se strinja, da je znanje, ki ga otroci pridobijo med pripravami na tekmovanje, izredno široko in uporabno za vse življenje. »'Moji' otroci dobro vejo, kaj so žlikrofi, in jih znajo tudi izdelati, kar je glede na to, da je bilo tekmovanje letos v Idriji, zelo pomembno. Poznajo osnove reševanja in prve pomoči, znajo uporabiti defibrilator, vejo, kako se odzvati v primeru nesreče v gorah, vejo, kako se odzvati, če te zasuje snežni plaz, če prijatelja zadane kamen, če pride do omedlevice ali trebušne slabosti. Planinarjenje je del naše kulture in del našega naroda in mislim, da bi ga morala v obliki krožka gojiti vsaka šola.«

Državno tekmovanje Mladina in gore bo po zaslugi zmagovalnih Gorskih petelinov prihodnje leto potekalo v Tržiču, kjer bo Gorazdu, kot enemu glavnih organizatorjev, na pomoč priskočil Primož. Tako kot sta vajena. Prav tako kot sta vajena biti prvi in drugi ali drugi in tretji. Že od nekdaj.

Alenka Teran Košir  

27.01.2015
Junaki za jutri: Gorazd in Primož Černilec
Zmagovita dvojčka na osvajalnem pohodu

 



Dvojna zmaga dvojčkov
Jana - Urška Krišelj Grubar: Primož in Gorazd Černilec zmagujeta, čeprav ne tekmujeta. Sta magnet za otroke, kjer koli se pojavita. In za vse ranljive skupine ljudi.

Tekmovanje Mladina in gore
Idrijske novice: Januarja 2014 so na državnem tekmovanju Mladina in gore v Braslovčah zmagale idrijske Planinske muhe, zato je letošnje 26. tekmovanje gostila Idrija.

Jegliči
Primorske novice: ... prepustili primat Tržičanom

Tržičanom zmaga
Manca Čujež: ... na 26. državnem tekmovanju Mladina in gore, ki je bilo v soboto, 10. januarja, v Idriji

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije