Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.01.15

V deskarskem parku se je hudo poškodoval deskar
Predviden razvoj vremena

Okoli 14.30 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, v deskarskem parku hudo poškodoval deskar. Posredovali so ekipa HNMP in posadka s helikopterjem letalske policijske enote ter reševalci NMP Kranj. Ker se je na smučišče nenadoma spustila megla helikopter ni mogel pristati in so poškodovanca z reševalnim vozilom prepeljali v dolino do naselja Grad. Tam so ga naložili v helikopter, ki ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V torek bo sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan se bo predvsem v zahodni polovici Slovenije prehodno delno zjasnilo in proti večeru spet pooblačilo. Večinoma suho bo.
Ponoči se bo zjasnilo in v sredo bo pretežno jasno, le ponekod v južnih in jugovzhodnih krajih bo nekaj oblačnosti. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja.
V četrtek se bo od zahoda pooblačilo. Zapihal bo jugozahodnik. V zahodnih krajih bodo popoldne že rahle padavine, ki se bodo zvečer nekoliko okrepile in v noči na petek razširile nad večji del Slovenije.
V noči na petek in v petek čez dan bo snežilo, v večjem delu Primorske ter po nižinah jugovzhodne Slovenije pa večinoma deževalo. Ob morju bo pihal jugo. Padavine bodo zvečer ponehale.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v noči s petka na soboto predvsem v vzhodnem delu naših gora snežilo. Zapadlo je od dobrih 5 pa tudi do več kot 20 cm snega. Snežilo je na skorjasto podlago, pihal je vzhodni veter, ki je novi sneg precej spihal v zamete. Drugod je bilo večinoma suho. Ohladilo se je, temperatura je bila pod ničlo vse do nižjih hribov. Snežna odeja se skoraj ni preobražala, kajti tudi sonca je bilo malo in ni vplivalo na preobražanje novega snega. Na nadmorski višini 2500 metrov je snega v Julijskih Alpah do okoli 140 cm, na 1500 metrov pa do okoli 40 cm, drugod do okoli 30 cm. Snežna odeja je na površini mehka. Marsikje pa je sneg močno spihan in predvsem tam je sneg prekrit s skorjo, ki večinoma nosi človeka, ali pa je snežna odeja trda in poledenela. Veliko je klož.

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank 2. stopnje, drugod je 1. stopnje. Velika je tudi nevarnost zdrsov. Snežna odeja je marsikje potencialno nestabilna. Plaz lahko sprožite zlasti na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom ob večji dodatni obremenitvi. Spontanega plazenja ne pričakujemo. Marsikje je sneg tudi poledenel in za obisk gora so nujne dereze in cepin. Do četrtka zvečer bo suho in hladno vreme s temperaturo pod ničlo. Čez dan se bo predvsem v sredogorju snežna odeja pod vplivom sonca na prisojnih pobočjih nekoliko ojužila in ponoči pomrznila. V torek bo nad okoli 1500 metri zapihal okrepljen veter severnih smeri. Ponekod bo še prenašal sneg in delal zamete na južnih straneh grebenov in prelazov. V noči na četrtek in v četrtek bo oblačno s sneženjem. Do petka zjutraj bo predvidoma zapadlo od 10 do 20 cm snega, na vzhodu pa pod 10 cm. Ker bo snežilo na trdo podlago, se bo novi sneg z njo slabo sprijel in povečalo se bo tveganje pred snežnimi plazovi. zahodni veter bo prenašal sneg v zamete.

27.01.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27635

Informacije

Informacije