Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Črnomaljski planinci na Viševniku

Lokalno.si - Stane Starešinič: Ljubitelji planin iz Planinskega društva Črnomelj smo se v soboto odpravili osvojit 2050 m visok Viševnik.

Zgodaj zjutraj smo se zbrali v Črnomlju in se odpeljali proti Gorenjski, do biatlonskega centra na Rudnem polju. Razdelili smo se v dve skupini. Manjša z desetimi planinci se je odločila za težjo pot po osrednji grapi in zahodnem pobočju na vrh. Ostalih 12 planincev pa se je napotilo po lažji poti čez smučišče, mimo Zlatih vod proti vrhu.

Prva skupina v popolni zimski opremi je po treh urah osvojila vrh. Med vzponom, posebej na grebenu, nas je spremljal močan veter v sunkih, snežne razmere pa so bile razen manjših poledenelih odsekov kar dobre. Sestopili smo po markirani poti, tudi ta je bila na mestih poledenela in nevarna za zdrs, zato se je druga skupina v nepopolni zimski opremi malo pod vrhom obrnila in se zaradi varnosti odločila za sestop.

Pri sestopu nam je vodnik Janez nudil koristne nasvete, kako si pomagamo s palicami, če nimamo cepinov. Vrh pa bo počakal in bo osvojen drugič, ko bodo razmere ugodnejše. Tudi brez vrha smo preživeli lep sončen dan na Pokljuki. Zato ni bilo težko čakati 1. skupino.
Vsi skupaj smo se zadovoljni z doseženim zbrali na izhodišču pri avtobusu. Obiskali smo še biatlonski center, se okrepčali v novem hotelu in odpeljali proti deževni Beli krajini.

Tekst: Stane Starešinič
Foto: Stane Poljak, Vinko Kukman, Stane Starešinič, Sonja Jerman

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije