Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.01.15

Poškodoval se je skakalec
Predviden razvoj vremena

Ob 15.02 je posredoval helikopter LPE v spremstvu dežurne ekipe HNMP v Planici v občini Kranjska Gora, kjer se je poškodoval skakalec na skakalnici. Prepeljali so ga na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V petek bo pretežno oblačno, predvsem v južni in vzhodni Sloveniji se bodo pojavljale padavine. Snežilo bo med 400 in 600 metri nad morjem. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, drugod okrepljen severni do severovzhodni veter.
V soboto bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Zjutraj bodo na jugovzhodu države še rahle padavine, po nižinah deloma kot rahel sneg. Veter bo oslabel.
V nedeljo bo dopoldne pretežno oblačno, popoldne se bo v zahodni in osrednji Sloveniji delno zjasnilo. Severni veter se bo spet nekoliko okrepil, na Primorskem pa bo pihala šibka do zmerna burja.
V ponedeljek bo povečini jasno, le na vzhodu in jugu države bo nekaj več oblačnosti.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je v noči iz srede na četrtek predvsem v zahodnem delu naših gora snežilo. Največ snega, okoli 10 cm, je zapadlo na južnem delu Julijskih Alp in v predgorju, drugod pa le nekaj centimetrov. Veter je novi sneg precej spihal. Preostale dni ni bilo omembe vrednih padavin, prevladovalo pa je oblačno vreme. Ledišče je bilo večinoma na okoli 1000 metri nad morjem, do danes se je dvignilo do 1500 metrov. Snežna odeja se je le slabo preobražala, sneg, ki je zapadel koncem preteklega tedna v visokogorju Julijskih Alp, je ostal razmeroma slabo preobražen. Na nadmorski višini 2500 metrov je snega v Julijskih Alpah do okoli 140 cm, na 1500 metri pa do okoli 40 cm, drugod do okoli 20 cm. Pod 1500 metrov je snega vse manj. Snežna odeja je v visokogorju večinoma prekrita s skorjo, ki se predira pod človeško težo, ponekod je tudi trda, večinoma trda pa je tudi nižje. Predvsem na vetru izpostavljenih mestih ter v krajih, kjer je snega res malo, je površina tudi poledenela. Veliko je zametov predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov. Nižje je sneg pomrznjen, deloma skorjast ali pa trd. Pod okoli 1400 metrov snega večinoma ni.

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, drugod 1. stopnje. Snežna odeja je v visokogorju Julijcev še vedno potencialno nestabilna. Plaz lahko sprožite zlasti na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom ob večji dodatni obremenitvi. Spontanega plazenja ne pričakujemo več. Nižje je snežna odeja stabilna. V petek se bodo manjše padavine pojavljale večinoma le na Pohorju, deloma v vzhodnih Karavankah ter v hribih Zasavja, Kočevske in Notranjske. Do jutri zjutraj lahko predvsem na jugu zapade do okoli 10 cm snega. Drugod v hribih in gorah bo količina zanemarljiva. Ob koncu tedna bo dotekal postopno hladnejši zrak. Snežna odeja bo zato v gorah ostala pomrznjena oz. suha. Lavinske razmere se do ponedeljka ne bodo dosti spremenile. Le severovzhodni veter bo ponekod v visokogorju lahko še delal nove zamete.

23.01.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije