Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plaz na Mont Blancu

Planet SiOL - Alenka Teran Košir: ... odnesel 29-letnega zdravnika Alena M. iz Bovca

Goran Kavs, direktor podjetja Soča Rafting, je za Planet Siol.net potrdil, da je v plazu, ki se je včeraj sprožil na višini 2.300 metrov na območju Mont Blanca, umrl njihov dolgoletni sodelavec in prijatelj, 29-letni Alen M.

"To je res tragično. Alen je bil z nami kar 13 let. Kot član in kot vodnik. Dihali smo skupaj, dobesedno. Ukvarjali smo se z istimi športi in dejavnostmi. Rad je smučal in rad je imel gorsko kolesarjenje. Žalostno, ravno je končal specializacijo v Valdoltri in začel svojo poklicno pot, potem pa se zgodi taka nesreča," je povedal Kavs.

Pokojni Alen M. se je v Chamoix, svetovno prestolnico alpinizma in turnega smučanja, odpravil v družbi prijateljev, tudi kolegov iz podjetja Soča Rafting. Šlo je za zasebno potovanje in ne službeno, je potrdil Kavs.

Skupina sedmih smučarjev, v kateri sta bila poleg štirih Slovencev še dva švedska smučarja, je usodnega dne smučala na priljubljeni smučarski turi Vallée Blanche (Bela dolina).

Kot so pojasnili v tamkajšnji reševalni službi, je pokojni sam sprožil plaz, ki ga je odnesel 400 višinskih metrov nižje. Reševalci so ga dosegli prepozno. Ostale smučarje je v dolino na varno prepeljal helikopter.

Policija: Klasičen spust na nezavarovanem in neoznačenem območju
S Policijske uprave Nova Gorica so sporočili, da je šlo v omenjeni nesreči za klasičen spust, sicer na nezavarovanem in neoznačenem območju.
Kljub intervenciji pristojnih francoskih reševalnih in drugih služb je bilo za omenjenega slovenskega smučarja prepozno, saj je pred njihovim prihodom na kraj nesreče umrl zaradi poškodb. Policija je po prejemu obvestila ministrstva za zunanje zadeve o nesreči slovenskega smučarja obvestila tudi njegove svojce.

 

22.01.2015
Oglejte si v Google Zemljevidih

  Zakonitosti turnega smučanja

1. Na turno smuko ne odhajajte sami. Tovariška pomoč v gorah je namreč izredno pomembna. Zadnji podatki tujih analiz nesreč v plazovih kažejo, da krivulja preživetja po 10 minutah od zasutja strmo upade – prej je to veljalo za 15 minut –, zato je hitra pomoč tovarišev v gorah še toliko bolj pomembna.

2. Izogibajte se dolgim prečenjem, pri izbiri smeri gibanja upoštevajmo oblikovanost pobočja, razčlenjenost in poraščenost. Upoštevajte varnostno razdaljo in opazujte tovariša, ki preči pobočje. Varnostna razdalja je odvisna od strmine in dolžine pobočja.

3. Na turno smuko obvezno vzemite zaščitno opremo – lavinski trojček, kamor spadajo plazovna žolna, sonda in lopata, priporočljiva pa je tudi uporaba čelade. Vse bolj je razširjena tudi uporaba nahrbtnika s plazovnim balonom.

4. Če se le da, se spuščajte po smeri vzpona. Med vzpenjanjem preglejte krajevne razmere, preverite debelino in stanje snežne odeje, ocenite nevarnost proženja snežnega plazu (v tem obdobju so pogosti mokri plazovi nesprijetega snega). Pozorni bodite na poledenela mesta, dobro ocenite tveganje za morebitni zdrs.

5. Z načrtom ture seznanite svojce ali prijatelje, izbranega cilja in smeri ne menjajte brez predhodnega obvestila. Ne precenjujte svojega znanja, izkušenj in kondicije!

 

1 komentarjev na članku "Plaz na Mont Blancu"

Jernej Burkeljca,

http://france3-regions.francetvinfo.fr/alpes/2015/01/21/une-avalanche-tue-un-skieur-dans-la-vallee-blanche-pres-de-chamonix-haute-savoie-637289.html

http://pistehors.com/fatal-avalanche-in-the-vallee-blanche-23697896.htm

Sicer pohvalno, da so SiOLovci dodal še mal vzgojnega teksta, ampak nekaj premisleka pri kopiranju bi bilo vseeno na mestu. Tale del trenutno pač ni relevanten: "v tem obdobju so pogosti mokri plazovi nesprijetega snega".

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27657

Informacije

Informacije