Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Američanoma uspel verjetno najtežji plezalni podvig

Dnevnik.si: ... po skoraj kilometer visoki steni
Američana Tommy Caldwell in Kevin Jorgenson sta postala ...

prva prosta plezalca, ki sta uspela preplezati morda najtežjo steno na svetu. Plezalca sta v 18 dneh naporov uspela doseči, kar so mnogi ocenili kot nemogoče, in se zgolj z močjo svojih rok in nog povzpela na vrh malo več kot 900 metrov visoke granitne stene El Capitana, ki je znana pod imenom Dawn Wall.

Jorgenson in Caldwell sta podvig pričela 27. decembra, počivala in spala pa sta kar na steni. Jedla in spala sta v šotorih, ki so bili pričvrščeni na kamenje več sto metrov nad tlemi, med plezanjem pa sta vrvi uporabljala zgolj za varovanje ob padcih. Slednjih je bilo med podvigom kar nekaj, plezalca pa sta skupila tudi kopico poškodb.

Do vrha El Capitana imajo plezalci na voljo okoli 100 poti, prvi podvig na vrh granitne formacije v kalifornijskem narodnem parku Yosemite pa je plezalcem uspel leta 1958. Dawn Wall sta leta 1980 kot prva preplezala Warren Harding in Dean Caldwell, ki ni v sorodu s Tommyjem. Njun podvig je trajal 27 dni, pri tem pa sta si pomagala s plezalnimi vrvmi in številnimi varovali.

John Long, ki je bil član ekipe, ki je s pomočjo varovanja kot prva preplezal El Capitanovo steno Nose v enem dnevu leta 1975, je težavnost podviga, ki sta si ga zadala Caldwell in Jorgenson opisal s presenečenjem, češ da je skoraj nepredstavljivo, da bi kdo uspel doseči nekaj tako napornega.

alp


 

Vzpon stoletja v El Capu

Večer, Zadnja stran - Zvezdana Bercko: Američana Tommy Caldwell in Kevin Jorgeson sta v 18 dneh prosto, zanašajoč se le na prste na rokah in nogah, preplezala 900 metrov visoko steno v El Capitanu

Njuni prsti so se spremenili v gmoto, podobno mletemu mesu za hamburger, a uspelo jima je nekaj, kar je veljalo za nemogoče. Ameriška plezalca, 36-letni Tommy Caldwell in 30-letni Kevin Jorgeson, sta v maratonskem podvigu, ki je neprekinjeno trajal 18 dni, kot prva v zgodovini prosto preplezala Steno jutranje zarje oziroma Dawn Wall v znamenitem El Capitanu. Njun vzpon ocenjujejo za enega največjih plezalskih podvigov v zgodovini. Pri plezanju v steni, za katero pravijo, da je gladka kot marmor, nista uporabljala nobenih pripomočkov, zanašala sta se le prste na nogah in rokah. Vrvi sta imela le za to, da bi se ujela ob morebitnem padcu in da sta se nanju privezala med počitkom in spanjem, nista si pa z njima pomagala pri plezanju.
Impozantni El Cap, kot ga imenujejo plezalci, je najvišja granitna monolitna formacija na svetu. Nad dolino Yosemiti v Kaliforniji se v enem zamahu dvigne 914 metrov visoko, s čimer je za 84 metrov višji od Burdž Kalife, najvišje stavbe na svetu, dvakrat višji od malezijskih stolpov Petronas Towers in trikrat višji od Empire State Buildinga. Nekoč je veljal za neosvojljivega, danes nanj vodi okoli sto smeri. Prvič je bil preplezan leta 1958 v klasičnem ekspedicijskem slogu s fiksnimi vrvmi in vmesnimi tabori, plezalci so do vrha potrebovali 47 dni. Slovenci so v El Capitanu prvič plezali leta 1972, v ekipi je bil tudi Nejc Zaplotnik, v tem granitnem bloku so plezali potem tudi Tomaž Humar, Silvo Karo in mnogi drugi. Smer Dawn Wall, ki je ime dobila po tem, ker jo zjutraj prvo obsije sonce, je bila prvič preplezana leta 1970, Warren Hardin in Dean Caldwell (ki ni v sorodu s Tommyjem) sta z uporabo vrvi, klinov in zatičev plezala 27 dni. Nikomur doslej pa te stene ni uspelo preplezati prosto in v enem zamahu. Caldwell in Jorgeson sta ji namenila deset let življenja. Večkrat sta že vstopila v steno, a sta morala zaradi slabega vremena ali poškodb odnehati. Tudi tokrat ni šlo gladko. Jorgeson je v težavnem raztežaju v spodnjem delu stene obtičal za cel teden. "Ta razočaranja so me naučila novih ravni potrpljenja, vztrajnosti in hrepenenja. Ne bom odnehal. Odpočil si bom in potem poskusil znova. Uspelo mi bo. Z dovolj truda nemogoče postane mogoče," je Jorgeson zapisal na facebooku.
V steno sta vstopila 27. decembra in od takrat živela v njej, počivala sta v šotorih, visečih v steni več sto metrov nad tlemi, spanje so jima kratili utrujenost in bolečine v razmesarjenih prstih. "Noro je razmišljati o tem, da je koža na blazinicah najinih prstov dejavnik, ki odloča o uspehu ali neuspehu," je med plezanjem zapisal Caldwell. Prste sta si zavarovala s posebnimi obliži, a oprimki, veliki oziroma majhni kot kovanec za deset centov in ostri kot rezilo britvice, so jima že v prvih dneh odnesli obliže s kožo vred. Caldwell pleza celo s samo devetimi prsti, kazalec leve roke si je nesrečno odrezal leta 2001 pri obnovi domače hiše v Koloradu. Zdravniki so mu takrat rekli, da ne bo plezal nikoli več, a zanj je bila to le dodatna motivacija. "V veselje mu je premagovati izzive," pravi njegova žena Becca, ki je skupaj z Jorgesonovim dekletom in drugimi družinskimi člani ter več sto navdušenci vseh 18 dni ob vznožju El Capitana spremljala podvig. S pomočjo sodobne tehnologije in po družbenih omrežij pa je bilo mogoče plezanje spremljati kjerkoli, saj sta se plezalca redno oglašala.

Zvezdana Bercko


 

 

15.01.2015


 

Zaključno delo

Rock & Ice: Tommy Caldwell in Kevin Jorgeson sta odločena, da končata svoje večletno delo, opravita najtežji prosti vzpon v steni El Capitana ... The Dawn Wall Push, prvi, drugi, tretji ... dan


24ur.com - 15.01.2015
Po desetletju sanj, neuspešnih poskusih in 19 dneh plezanja stopila na vrh El Capitana ...

Primorske.si - 15.01.2015
Nori podvig ameriških plezalcev na El Capitanu ...


NYT - 14.01.2015
Pursuing the Impossible, and Coming Out on Top


El Capitan’s Dawn Wall Climbers Reach Summit at Yosemite


Vecer.si 16.01.2015

Sanje in strah vsakega plezalca: El Capitano (Arhiv Večera)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije