Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

S sankami končala v drevesu in nezavesti

Slovenske novice - Boštjan Fon: Med sankanjem po zaprti gozdni cesti se je zgodila nesreča, ki bi lahko imela še hujše posledice.

ŽIROVNICA – Nedeljski dan, ki je bil ozaljšan z blagohotnimi sončnimi žarki, je na Gorenjsko zvabil trume pohodnikov, smučarjev, sankačev, tekačev na smučeh, drsalcev ter preostalih, ki so uživali zimske radosti. Predvsem otroški živžav je bil glasen na klancih, kjer se je dričalo s sanmi, plastičnimi pripravami za spuščanje ali pa kar po zadnji plati, če je le bila bolj zaščitena.

Veliko pohodnikov se je zaradi stabilnega vremena odločalo za daljše lazenje navkreber do odprtih planinskih postojank, najbolj zanimive so bile tiste, ki imajo poleg udobja, dobre košte in primernih cen še možnost, da se v dolino popeljete s sanmi, ki ste jih v klanec vlekli za seboj. Ena najbolj obleganih planinskih koč v Sloveniji, ki zagotovo izstopa tako s ponudbo kot prijaznostjo, je Valvasorjev dom pod Stolom, kamor se da iz Završnice povzpeti po Rudnici, poti, ki je dolga okoli dva kilometra, ali naokrog po cesti, ki je dolga skoraj šest kilometrov in je zaprta za promet. Ker do koče vse potrebno dostavljajo s teptalnim strojem, je podlaga nadvse primerna za sankanje.

Na ledeni plošči
»Že v soboto proti popoldnevu je začela podlaga na cesti zmrzovati in za nevajene sankaških veščin je postajalo nevarno,« nam je zaupal eden od poznavalcev razmer na območju pod Stolom, najvišjim vrhom Karavank: »Tako ledena je podlaga ostala tudi dan pozneje in sankanje, predvsem za otroke, zaradi precej hitrosti ni bilo v poseben užitek. Tisti malce bolj umni očetje in previdne mamice so z otroki ostali na spodnjem delu, kjer je pašnik, in so se sankali na soncu, na mehki podlagi. Le najbolj pogumni so šli čisto do vrha.«

Nekaj minut čez šesto večerno uro je gorskim reševalcem postaje GRS Radovljica pozvonilo k akciji. Na cesti, ki se spušča od Valvasorjevega doma proti Završnici, se je zgodila nesreča med sankanjem skupine prijateljev. Po prvih podatkih naj bi ena izmed udeleženk zaradi naleta na ledeno ploščo izgubila oblast nad sanmi in zletela s ceste.

V drevo in nezavest
»Ko smo prejeli obvestilo o nesreči, smo najprej slišali, da je poškodovana med zletom s ceste udarila z glavo v drevo ali trdno podlago in za nekaj časa izgubila zavest. Ko je prišla k sebi, je po mobilniku poklicala moža, toda kje je, ni mogla povedati,« je povedal oskrbnik Valvasorjevega doma Aleš Štefe, ki je celotno akcijo spremljal prek radijske postaje, ki je prav za take primere nameščena v planinski postojanki.

»Skupino sankačev, v kateri je bila tudi ponesrečenka, je med spuščanjem prehitel gorski reševalec z Jesenic, ki je bil na smučeh, in ko sem mu javil o nesreči, se je takoj obrnil in krenil nazaj po cesti z upanjem, da bo našel ponesrečenko, saj so bili vsi drugi člani skupine že precej nižje,« je dodal oskrbnik Štefe.

»Ko so mi javili, da se je zgodila nesreča na sankanju, sem takoj pohitel nazaj, samo vrag je bil v tem, da se ni vedelo, kje ponesrečena sploh je. Nadejal sem se, da je tik ob cesti, da jo bom ugledal s pomočjo čelne svetilke ali jo zaslišal,« je povedal gorski reševalec Gorazd Bregant.

Delno podhlajena obležala
V tistem, ko se je vzpenjal, so se k akciji že pripravili gorski reševalci postaje GRS Radovljica, ki pokrivajo območje pod Stolom. »Sprva smo menili, da bo treba izvesti klasično reševalno akcijo, saj je območje že pokrivala tema pa tudi cesta je bila pokrita z ledeno podlago. Zato sem vpoklical vse razpoložljive člane naše postaje. Ko smo prispeli do Završnice, smo na naš terenski avto namestili verige. Počasi smo šli navkreber, vozilo se je tako, da je bilo eno kolo bolj ali manj na robu cestišča, kjer ni toliko poledenelega, in uspelo nam je z avtom priti čisto do ponesrečenke, ko je bil blizu tudi kolega gorski reševalec z Jesenic, ki je bil na smučeh,« pove načelnik postaje GRS Radovljica Toni Smolej, ki je bil hkrati vodja akcije: »Poškodovana je bila, ko smo prišli do nje, že delno podhlajena, zato smo jo z našo opremo zaščitili in jo oskrbeli. Kot smo lahko videli, je dobila poškodbe glave in noge. Z vozilom smo jo prepeljali v dolino, kjer jo je že čakala ekipa NMP Jesenice in jo prepeljala v jeseniško bolnišnico.«

Akcijo so gorski reševalci iz Radovljice izpeljali hitro in učinkovito, glede na njihov množični odziv ter večkrat potrjeno strokovnost pa smo prepričani, da bi tudi ob klasični akciji, torej brez pomoči vozila, do poškodovane prišli hitro in ji uspešno pomagali. Ob tem načelnik postaje GRS Radovljica Smolej poudarja: »Proga je v teh dneh zelo poledenela in zato tudi nevarna. Priporočamo previdnost in uporabo čelade.«

Zelo priporočljiva čelada
Prek vikenda so se pri nas pripetile štiri nesreče, povezane z zimskimi radostmi. Pri dveh sta bila udeležena smučarja, tretja in četrta sta se pripetili med sankanjem. Slednja zaradi neobičajnosti, sankanje namreč velja za izjemno varno, nemara izstopa iz povprečja zaradi časa, lokacije ter poteka reševanja. Vendar pa s Policijske uprave Kranj sporočajo, da je vsem opisanim nesrečam skupno to, da so jih smučarji in sankači povzročili sami: »Padci na smučiščih so pogosto posledica prehitre smuke, utrujenosti in neznanja ter precenjevanja znanja smučanja in razmer na progi, na sankališčih s planinskih postojank pa zaradi prehitrega sankanja. Zato smučarji upoštevajte pravila varnega smučanja, sankači pa tudi ne pretiravajte z divjanjem po progi in ne precenjujte svojih sposobnosti.« Bojan Kos s PU Kranj dodaja: »S tekmovalnega sankanja raje preklopite na osnovni način. Oboji morate razumeti, da površine niso namenjene samo vam, ampak vsem. Ne pozabite tudi na čelado, na smučiščih je za otroke do 14 let obvezna, pri sankanju pa je zlasti za otroke zelo priporočljiva.«

Boštjan Fon

06.01.2015


Reševanje poškodovane sankačice
GRS Radovljica - 4. 1. 2015
Okoli šeste ure zvečer smo prejeli klic na pomoč druščine, ki se je s sankami spustila iz Valvazorjevega doma. Udeleženka je v ostrem ovinku zletela iz ceste in se zaletela v drevo. Utrpela je poškodbe glave, vratu in stegnenice. Poškodovano sankačico smo z pomočjo terenskega vozila prepeljali v Završnico in jo predali v nadaljno oskrbo ekipi NMP Jesenice.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije