Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sedemstoletnica hospica na Simplonu

Življenje in svet: Skozi veličastne pokrajine drdra po krasni cesti švicarskih Alp vsako poletje na stotine, morda na tisoče avtomobilov.

Gredoč preko Simplonskega prelaza opazijo na visoki planoti v višini 1872 m celo vrsto poslopij, ob katerih se po navadi niti ne ustavijo. Ali treba je priti čez prelaz ob viharnem dnevu, potem boste znali ceniti pomen Simplonskega gostišča, ki so ga l. 1235 ustanovili vitezi sv. Ivana Jeruzalemskega. Po tej poti je prešlo bog ve koliko trgovcev, dokler ni Napoleon, tedaj prvi konzul, ukazal napraviti široke ceste preko Simplona in postaviti trden gostinec na vrhu prehoda.

Redovniki z Velikega Sv. Bernarda so prevzeli upravo nove hiše, dodelane precej let po cesarjevem padcu. Danes, ko se je turizem tako razvil, je zavetišče na razpolago samo še ubožnim potnikom. Potakem število gostov ne znaša več 20 do 30 tisoč na leto, kakor je bilo to proti koncu preteklega stoletja. Novo nalogo pa si je hospic nadel v naši dobi: počitniške kolonije za slabotno deco.

D.
Življenje in svet, 27. januar 1935

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije