Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za cestno zvezo Kamnik-Logarska dolina

Jutro: Ljubljana, 12. januar

Sreski cestni odbor Kamnik je sklical po svojem načelniku kamniškem županu g. Kratnerju v svrho, da se izposluje zgradba ceste Črna-Volovljek-Luče, sestanek interesentov v Kamnik v sredo 16. t m. Sestanek se bo vršil v dvorani Gasilskega doma. Začetek ob pol 10. Poleg interesentov iz kamniškega in gornjegrajskega okraja so na ta sestanek vabljeni vsi odločujoči činitelji, kakor tudi oba narodna poslanca in vsi banovinski svetniki iz teh dveh srezov.

Misel, da bi se zgradila cesta Črna-Volovljek-Luče, ki bi naj vezala Kamnik, oziroma Ljubljano z Logarsko dolino, je bila sprožena že pred več kakor pol stoletjem. Že pred tridesetimi leti bi bila ta cesta zgrajena, ako bi je ne bil preprečil bivši štajerski deželni odbor, ki ni hotel dovoliti, da bi se Logarska dolina, ki jo je smatral že za nemško last vezala s Kamnikom in po njem s slovensko prestolnico Ljubljano.
Ta pred desetletji še nepremagljiva zapreka je sedaj odpadla. Nobene ovire ni sedaj več, da bi se ne ustvarila in zgradila cesta, ki bi naj segala v osrčje Savinjskih Alp s Kamnikom m Ljubljano ter s tem mogočno dvignila že itak živahni tujski promet v tem krasnem kotu slovenske domovine. Treba je samo dobre volje in navdušenja za dobro stvar, pa se bo dal načrt, star že več kakor pol stoletja, izvesti brez večjih težav in neprilik. Razmere še nikdar niso bile tako ugodne za ta projekt, kakor so sedaj. Nadejati se je, da ugodni moment ne bo našel malih in nesposobnih ljudi.

 

Naš gorski zrak je zdrav
V Kamniku in v vseh okoliških farah v Mekinjah, Stranjah in Nevljah je znašala v zadnjih letih povprečna starost vseh umrlih (če odštejemo seveda otroke v prvih dveh letih starosti) od 60 do 64 let, v Mekinjah predlanskim celo 66 let. To je pač najzgovornejši dokaz, kako zdrav je naš gorski zrak.
Lani je umrlo v kamniški fari, ki šteje 4100 duš, 38 ljudi. Povprečna starost pri moških je znašala 65, pri ženskah pa 53 let. Med ženskami je bilo 5 mladih žrtev nesreče v smodnišnici.


Most v Stahovici je bil pred kratkim dovršen in zdaj že vozijo po njem. Vozniki so zadovoljni, ker jim ni treba delati nerodnega ovinka po desnem bregu Bistrice. Novi most je zgrajen na mestu prejšnjega lesenega, vendar pa je nekoliko vzvišen in z njim tudi cesta, tako da bo klanec pred Korlnom znatno omiljen. Ker je prejšnji leseni most moral vzdržati velik promet s težko natovorjenimi vozovi, s katerimi vsak dan vozijo v Kamnik apno, kaolin in les, so zdaj zgradili železobetonski most, ki bo kos tudi podvojenemu prometu. Most je 8 metrov širok in sloni na dveh močnih betonskih opornikih, pri katerih so prvič uporabili za betonsko mešavino porfirni gramoz iz Kamniške Bistrice. Tudi vsi ostali betonski deli (plošča in ograja) bodo iz porfirja, tlak pa bo iz porfirnih kock. Most je zgradilo gradbeno podjetje inž. Josip Dedek iz Ljubljane.


Igra narave
Kako milo vreme je bilo pred nastopom sedanjega mraza, smo mogli opaziti na vseh prisojnih obronkih, kjer so v velikih množinah poganjale marjetice, trobentice in teloh. V vasi Praprotnem pri Sv. Primožu pa je pri kmetu Janezu Žagarju dorasla v jeseni sejana ozimna rž in celo pognala nekaj klasov, ki jih je gospodar prinesel šolskemu upravitelju v Stranjah g. Komanu.
 

 

Jutro, 13. januar 1935

13.01.1935

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije