Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.12.14

Zdrsnila po pobočju
Predviden razvoj vremena - OPOZORILO - Razmere v gorah

Ob 13.13 je na območju Čavna, občina Ajdovščina, začela iskalna akcija za pogrešano osebo. Gorski reševalci GRS Tolmin enota Ajdovščina so osebo, ki je zdrsnila po pobočju našli in prepeljali v dolino. Oseba je bila premražena z nekaj odrgninami. Gorski reševalci so v dolino prepeljali še tri osebe, ki so se zatekle v kočo na Čavnu.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek delno jasno. Veter bo dopoldne oslabel.
V torek bo spremenljivo oblačno, predvsem na vzhodu države bodo možne kratkotrajne snežne plohe. Veter se bo zjutraj indopoldne nekoliko okrepil. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, ponekod v notranjosti Slovenije pa severovzhodni veter.
V sredo bo delno jasno, v severni Sloveniji bodo možne kratkotrajne snežne plohe.
V četrtek bo povečini jasno. Zelo mrzlo bo.

OPOZORILO: Po podatkih Agencije RS za okolje bo v prihodnjih dneh zelo mrzlo. Razen na Primorskem, bodo temperature ostale ves dan krepko pod lediščem. Najnižje jutranje temperature pričakujemo od torka do vključno četrtka in sicer med -10 in -15 stopinjami Celzija, v mraziščih še nižje temperature. V torek bo veter še okrepil občutek mraza.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v petek in v soboto v gorah snežilo. Največ snega je zapadlo v hribih severne Primorske in v jugozahodnem delu Julijskih Alp, do okoli 60 cm, drugod pa od 20 do 40 cm. Sneg je bil zaradi močne ohladitve suh. Padel je na kopno ali, predvsem v visokogorju, na skorjasto in deloma poledenelo podlago. Močan severni veter ga je spihal v zamete. Na nadmorski višini 2500 metrov je snega v Julijskih Alpah do okoli 140 cm, na 1500 metrih pa do okoli 60 cm, drugod od 20 do okoli 30 cm. Zaradi vetra je višina snežne odeje precej neizenačena. Snežna odeja je suha in rahla. Sneg je močno spihan, na vetru izpostavljenih legah do tal ali do stare podlage. Na vetru izpostavljenih legah visokogorja je ponekod površina ledena.

Nevarnost snežnih plazov se je v visokogorju, kjer je že bil stari sneg, povečala na 3. stopnjo, drugod pa je večinoma 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je potencialno nestabilna, saj je vez med starim in novim snegom slaba. V krajih, kjer je bilo kopno, pa je precej zametov. Predvsem na strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom se novi sneg lahko splazi že ob manjši dodatni obremenitvi. Spontanega plazenja bo malo. Pred nami so dnevi suhega in mrzlega vremena, tudi vetrovno bo še občasno. Snežna odeja se skoraj ne bo preobražala. Ostala bo suha in rahla, veter bo delal nove zamete. Tveganje pred snežnimi plazovi bo ostalo. V četrtek bo v višinah začel dotekati toplejši zrak, a do petka bo temperatura ostala pod ničlo.


29.12.2014

V snegu iskali pogrešanega planinca

Slovenske novice - Mo. S.:

AJDOVŠČINA – V nedeljo popoldne so policiste obvestili, da se je pri sestopanju z območja Čavna izgubil 61-letni planinec. S skupino planincev je sestopal z območja Čavna proti Predmeji in za njimi nekoliko zaostal, tako da je ostal sam. Ker ga po približno dveh urah ni bilo za skupino oziroma je skupina z njim izgubila stik, so o tem obvestili center za obveščanje. Na območju je takrat močno snežilo.

Iskati so ga začeli pripadniki gorske reševalne službe, ob 14.30 pa so policiste obvestili, da so s planincem vzpostavili stik. Kmalu so ga našli na dogovorjenem kraju in ga pospremili v dolino.

29.12.2014

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27661

Informacije

Informacije