Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.12.14

Planinka si je poškodovala gleženj
Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 14.08 so z Velike Planine zaprosili za pomoč, ker si je planinka včeraj poškodovala gleženj in ne more priti do gondole. Člani GRS Kamnik so poškodovanki imobilizirali nogo, jo prenesli do zgornje postaje gondole in jo predali v nadaljnjo oskrbo pristojni reševalni službi.

Predviden razvoj vremena

V soboto zjutraj bo pretežno jasno, dopoldne pa bo oblačnost od zahoda že naraščala. Sredi dneva in popoldne bodo v zahodni in ponekod v osrednji Sloveniji rahle padavine. Na Primorskem bo deževalo, drugod snežilo. Ob morju bo sredi dneva zapihal jugo, v severovzhodni Sloveniji in ponekod na Notranjskem pa južni veter. Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in ponoči razširile nad vso Slovenijo. Ob morju bo povečini deževalo, drugod snežilo.
V nedeljo bo na Primorskem povečini suho, pihala bo močna burja. Drugod bo sneženje začelo slabeti, v noči na ponedeljek pa bo povsod prenehalo snežiti. Pihal bo severni do severovzhodni veter.
V ponedeljek bo delno jasno in mrzlo. Veter bo čez dan slabel.
V torek bo spremenljivo oblačno, nastale bodo kratkotrajne snežne plohe. Še bolj mrzlo bo kot v ponedeljek, veter se bo prehodno spet nekoliko okrepil. 

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se je v noči na petek v gorah ohladilo, zapadlo je nekaj centimetrov snega. Snežna odeja je ostala pomrznjena. Občasno je pihal okrepljen veter. Na nadmorski višini 2500 m je snega v Julijskih Alpah do okoli 110 cm, na 1500 m pa od 10 do 15 cm. Drugod je snega manj, prisojna pobočja so marsikje kopna tudi do 2000 m. Snežna odeja je suha in pomrznjena površina je ponekod tudi poledenela. Nekaj je napihanega snega, v osojah pa je sneg slabše preobražen in suh. Na vetru izpostavljenih legah je precej spihan.

Nevarnost snežnih plazov je trenutno še 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna in sprijeta. Kakšen manjši plaz lahko sprožite le na strmejših in senčnih pobočjih visokogorja, predvsem na mestih z napihanim snegom in ob veliki obremenitvi snežne odeje. Vreme se je začelo spreminjati. Začelo bo snežiti v Julijcih in predgorju. Sneženje bo v noči na nedeljo zajelo vso Slovenijo, ponehalo bo jutri, v nedeljo, zvečer. Do takrat bo v Julijcih in v hribih Notranjske in severne Primorske zapadlo od 20 do 40 cm suhega snega, proti vzhodu pa od 15 do 25 cm. Močan severni in severovzhodni veter bo novi sneg spihal v zamete. Še bolj mrzlo bo. Povečala se bo nevarnost snežnih plazov. Novi sneg se bo slabo sprijel s skorjasto podlago, na kateri se bo lahko že ob manjši dodatni obremenitvi splazil. Pričakujemo tudi manjše spontane plazove suhega snega.

27.12.2014

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27625

Informacije

Informacije