Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpe prvič pod skrbništvom ženske

Delo, Znanost: Mednarodna komisija za varstvo Alp CIPRA, ki se že od leta 1952 zavzema za trajnostni razvoj Alp, je dobila prvo predsednico.

Ta organizacija z nacionalnimi predstavništvi v osmih alpskih državah je pred dnevi na skupščini v Franciji za novo voditeljico izvolila 33-letno Švicarko Katharino Conradin. Nasledila bo Dominika Siegrista, prav tako Švicarja, ki je Cipro International vodil deset let.

Nova predsednica, ki bo usmerjala trajnostni razvoj v celotnem 1100-kilometrskem alpskem loku, je z delovanjem Cipre dobro seznanjena. Že od lani je članica njenega upravnega odbora, članica švicarskega nacionalnega predsedstva v Cipri je od leta 2011, več let pa je bila tudi direktorica organizacije Gorske divjine Švica. Na vodilni položaj Cipre prinaša veliko izkušenj tudi v mednarodnem sodelovanju, saj je bila vodja projekta in svetovalka v mednarodno delujočem svetovalnem in raziskovalnem podjetju za inovativne projekte o trajnostnem razvoju.

V prostem času navdušena smučarka in planinka je na univerzi v Baslu končala študij geografije, znanosti o okolju in angleščine, pred kratkim pa je uspešno doktorirala na temo svetovne dediščine in trajnostnega regionalnega razvoja. V njem je raziskovala vplive, ki jih prinaša vpis na Unescov seznam svetovne dediščine za regionalne razvojne procese, zlasti na gorskih območjih.

Obširen in raznovrsten študij je Conradinovo dobro pripravil za transdisciplinarno in medsektorsko obravnavanje problemov, s katerimi se spopada območje Alp. Cipra deluje v raznovrstnem življenjskem prostoru, kjer išče poti in sredstva, s katerimi bi na območju, na katerem živi 13 milijonov ljudi, uskladila zahteve okoljskega, gospodarskega in družbenega.

Po izvolitvi je Katharina Conradin dejala, da si bo enako kot njen predhodnik prizadevala za uresničevanje dvojne strategije: po eni strani za razvoj od zgoraj navzdol, ki ga predstavlja alpska konvencija, po drugi pa razvoj od spodaj navzgor, ki se kaže v projektnem delu, pobudah in delovanju v mrežah.

  24.11.2014




  
18.11.2014

   Mednarodna komisija za varstvo Alp

Prejšnji teden so v francoskem Annecyju izvolili novo predsednico CIPRE International. Švicarka Katharina Conradin (33) je nasledila Dominika Siegrista, ki se od te funkcije poslavlja po desetih letih. ... 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije