Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tončkov dom v lasti občine

Delo - Janoš Zore: Pogodba s planinskim društvom - Občina ima v predalih velike načrte, a v proračunu za zdaj ni denarja

Lisca - Danes bosta sevniško planinsko društvo in občina podpisala pogodbo o prenosu lastništva večine objektov na Lisci na lokalno skupnost, kar naj bi na dolgi rok omogočilo razvoj ene glavnih turističnih točk v občini. A na kratki rok občina denarja za obnovo Tončkovega doma nima.

»V proračunu za prihodnji dve leti glede Lisce nimamo umeščenih večjih ukrepov, saj je investicijsko težišče občine vezano na obnove oziroma novogradnje šolskih objektov,« pravijo v kabinetu župana in dodajajo: »Vsi večji posegi bodo vezani na zmožnosti črpanja sofinancerskih sredstev v finančni perspektivi 20142020.« Sevničani so razvoj Lisce umestili v razvojni program Posavja za omenjeno finančno obdobje. A kdaj bodo na voljo sredstva za projekt, ki se uradno imenuje Turistični centri na območjih varstva narave v Posavju, ni znano. Kljub temu tako planinci kot podnajemnik, ki se visoko nad Sevnico ukvarja z gostinstvom in je današnji podpis označil za zgodovinski dogodek, pozitivno gledajo v prihodnost.

Planinci se bodo bolj posvetili planinstvu

»Prvi formalni sklep, da se večji del lastništva na Lisci prenese na lokalno skupnost oziroma na novega lastnika, ki bo sposoben zbrati sredstva za potrebno obnovo, je planinsko društvo sprejelo že leta 2002,« pravi predsednik planincev Rok Petančič. »Mi denarja za veliko investicijo nismo imeli, na razpisih nismo mogli sodelovati. Upam, da bo občina čim prej postavila razgledne stolpe, kamp, uredila prostor za avtodome. Planinsko društvo ostaja lastnik Jurkove koče z 28 ležišči in vrha Lisce. Prenos lastništva drugih nepremičnin (Tončkov dom, depandanse, zelenice, malo nogometno igrišče, op. a.) nam bo omogočil, da se bomo lahko še več ukvarjali s planinsko dejavnostjo,« pojasnjuje Petančič in dodaja: »Leta 2015 bomo uredili plezalno pot na Lisco, ki bo učni poligon za mlade. Hkrati bodo na z jekleno vrvjo zavarovanih odsekih tudi drugi obiskovalci dobili občutek, ki jim ga običajno ponuja visokogorje. To bo edina takšna pot v Posavju.«

Planinsko društvo razvija tudi osnovnošolske izlete na Lisco, čeprav za avtobus otrok ne morejo zagotoviti primernih ležišč. V Tončkovem domu je 40 pogojno uporabnih postelj: sanitarije so zastarele, ležišča dotrajana, stavbno pohištvo ne tesni.

Tudi gostinec verjame v občino

obnovo Lisce,« je optimističen gostinec Franc Krašovec, ki je Tončkov dom kot podnajemnik prevzel leta 2010, pogodba mu bo potekla čez 17 let. Krašovec je do sredstev za obnovo poskušal priti tudi sam, a je bil v pogajanjih z bankami neuspešen. Čeprav deluje v zastarelih prostorih, je z obiskom zadovoljen. Danes pričakuje najmanj 300 obiskovalcev.

Občina je na Lisci uredila vodovod, elektriko in čistilno napravo, letos je postavila nova otroška igrala. Razvojni projekt za Lisco iz leta 2007 ob 700.000 evrov vredni obnovi Tončkovega doma predvideva tudi tako ambiciozna projekta, kot je na mestu sedanjih gradnja štirih novih depandans s 180 ležišči in postavitev športne dvorane. Sedanja občinska vizija bistvene spremembe ponudbe ne predvideva niti po prenovi izletne točke: gostinstvo, prenočitve, pohodništvo, kolesarstvo, priprave športnih društev in možnosti šole v naravi.

Janoš Zore 

  07.11.2014
Tončkov dom od danes v lasti občine

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije