Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Schmidtova smer solo

Primorske novice: Alpinista Boštjan Mikuž (AO Ajdovščina) in Nejc Kurinčič (Soški AO) sta zadnje lepe dni pred poslabšanjem vremena izkoristila za solo vzpon čez severno steno 4478 metrov visokega švicarskega vrha Matterhorn.

ZERMATT - To švicarsko gorsko letovišče je bilo izhodišče primorsko-italijanske alpinistične skupine, ki je v nedavnih prazničnih dneh zmogla atraktiven solo vzpon (brez medsebojnega varovanja z vrvno tehniko) po smeri bratov Schmidt v severni steni Matterhorna, katerega vrh si delita Švica in Italija. Omenjena stena sodi, skupaj s stenami Eigerja in masiva Grandes Jorasses, med tri zadnje probleme Alp. Plezali so Boštjan Mikuž iz alpinističnega odseka Ajdovščina, Nejc Kurinčič iz Soškega AO iz Tolmina in njun prijatelj Francesco Salvaterra iz Trentina.

Trojica je dan pred vstopom v steno z žičnico in pristopnim pohodom dospela do plezalnega izhodišča pri koči Hörnli, kjer se je utaborila. V poročilu je Boštjan Mikuž, ki je tudi načelnik AO Ajdovščina, zapisal, da so se plezalci po premagovanju strmih vstopnih snežišč večinoma spoprijemali z ledom in nekoliko manj s skalo.

Smer težavnostne stopnje TD po francoski lestvici meri 1000 metrov, največji naklon pa dosega 85 stopinj. Težavnostno stopnjo kombiniranega plezanja so plezalci ocenili na M3/4. Na dan osvojitve vrha so v steno odšli ob treh zjutraj. V ugodnih vremenskih in snežnih razmerah je Kurinčič steno preplezal v štirih urah, preostala plezalca pa v petih.

Skupina je sestopila po Hörnlijevi smeri.

IM

11.11.2014

Boštjan Mikuž na vrhu 4478 metrov visokega Matterhorna
Foto: Francesco Salvaterra


Schmid solo

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije